Critici teleurgesteld in Stephen King’s IT

Pennywise is creepy maar levert geen cinema-magie op
Clowns zijn altijd eng, maar is dat genoeg voor een toffe film?

De verfilming van Stephen King’s horror-boek IT wordt met wisselende kritieken ontvangen. Niet gek, want zoals bijvoorbeeld de rol van The Joker, is ook het verfilmen van een King-novelle een onmogelijke taak nadat het een paar keer uitzonderlijk goed is gedaan.

Vanity Fair
Vanity Fair vat de film in één zin behoorlijk effectief samen, en is daarbij niet bang om het grootste probleem van de film aan te kaarten: “Een excellente coming-of-age-film, totdat die clown in de weg begint te lopen.” Het verhaal van IT draait om getraumatiseerde en voornamelijk verwaarloosde kinderen (die zichzelf The Losers noemen), die geterroriseerd worden door een bovennatuurlijke clown.

[gv data=”FnCdOQsX5kc”][/gv]

“Maar zoals King’s beste werk, wil ook de film beter zijn dan slechts wat goedkope enge momenten. Vaak slaagt de film daarin door de sterke cast en door de rustigere momenten. Maar er zou een hoop extra tijd voor de ontwikkeling van de personages zijn als de film niet iedere keer rustte op lange, hectische scenes van geanimeerde verwoesting.”

Forbes
Forbes herkent zich in de kritiek van Vanity Fair en bestempelt ook de potentiële goede kanten van IT, die voornamelijk gefundeerd zijn in King’s meesterlijke schrijfwerk: “De volwassen gedeeltes voegen een zeker wrang voorgevoel toe waardoor het verhaal richting het vals idealiseren van jeugdigheid wordt geduwd.”

“Met het missen van die ondertoon is IT in principe een reis door een bos zoals we die al lang kennen uit Buffy the Vampire Slayer, Super 8 en Stranger Things. Het is een nostalgische film, niet veel beter dan Walt Disney’s teleurstellende Beauty and the Beast van eerder dit jaar. Maar natuurlijk haalde die film wereldwijd wel $1.2 miljard dollar op.”

IGN US
Het grootste probleem van IT is het feit dat deze filmadaptatie slechts de eerste helft van Stephen King’s boek behandelt, met een sequel op deze film om de eindjes aan elkaar vast te knopen. In dat perspectief, met een impactvolle eerste film en een structureel betere tweede, kan IGN US IT wat meer waarderen dan veel collega’s.

“IT is misschien niet de beste Stephen King-film, maar het is waarschijnlijk wel de MEEST Stephen King-film. Regisseur Andy Muschietti vertaalt de horror en het moeiteloze melodrama van de schrijver met in-your-face psychologische marteling. Hij lijkt te begrijpen wat deze aspecten met mensen doen, hoe dat het beste en (per difinitie in dergelijke films) het slechtste uit mensen naar boven haalt.”

Andy Muschietti’s IT is nu in Nederlandse bioscopen te zien. Heb je de film al gecheckt? Laat weten in de comments wat jij er van vond!

Nog geen reacties

  1. Verhaal is dermate slecht, dat de helft van de Bios na een uur al begint met horloge kijken (fack hij duurt nog een uur). Kon zoveel meer mee gedaan worden, zonde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *