Cryptomarkt verliest 16 miljard in 1 dag

bitcoin-en-cryptomunten-verliezen-zwaar
Na positief begin van het jaar gaan Bitcoin en cryptomunten onderuit, maar waarom?

Na dramatische koersen in 2018 leek 2019 een goed jaar te worden voor de Bitcoin en andere cryptomunten. Langzaam werden de berichten positiever en begonnen mensen weer in enorme winsten te denken. Vandaag, op 10 januari, waren die gedachten in een klap tot een gesprongen luchtbel teruggebracht. Waar er vanmorgen nog 138 miljard dollar in de markt omging, was daar rond 20 uur nog 112 miljard van over. Dit was het gevolg van plotselinge koersdalingen. Natuurlijk zijn mensen op zoek naar verklaringen en voor zover nu bekend zijn er vier verklaringen te geven.

Gevolgen van hack Ethereum Cash (ETC)
Allereerst is er dit weekend een flink bedrag gestolen door fraude bij cryptomunt Ethereum Classic (ETC). De schade van zo’n 1,5 miljoen dollar was aanleiding om uit te zoeken of dit bij andere munten ook kan gebeuren. De schokkende conclusie is dat bijna alle munten door die vorm van fraude kunnen worden getroffen. Dit leidde uiteraard tot wantrouwen op de beurs.

Bitcoinautomaten in Frankrijk
Een tweede oorzaak is dat vandaag bekend werd dat er in strijd met regelgeving in Frankijk cryptomunten verkocht worden in sigarenzaken. Daar kan je via een automaat voor cash geld een soort tegoedbonnen voor Bitcoins kopen. Op deze manier kan er geen controle plaatsvinden op bijvoorbeeld witwassen. Daarbij heeft de Franse regering al gezegd te gaan optreden als de verkoop zou beginnen. Beleggers verwachten dus problemen.

Verzilvering winst Ethereum (ETH)
De derde oorzaak is dat de koers van Ethereum (ETH) in de afgelopen weken enorm sterk gestegen is. Aan de verkoopcijfers is te zien dat veel mensen vandaag hun koerswinst wilden verzilveren en Ethereum verkochten. Dit leverde veel aanbod op, waardoor anderen dachten dat het slim was om ook te verkopen voor de koersen verder zouden dalen.

Automatisch handelen
De vierde oorzaak ligt in het verlengde hiervan. Zogenaamde trackers zorgen ervoor dat beleggers automatisch kunnen verkopen als de koers een bepaalde beweging maakt (bijvoorbeeld een koersdaling van 10% in een half uur of in 2 uur). Vandaag zijn er diverse momenten geweest waarop de koersen binnen minuten met procenten tegelijk daalden. Dit triggerde ongetwijfeld veel trackers, die op dat moment automatisch verkopen. Door de verkopen worden nieuwe trackers getriggerd en zo gaat de circel door.

Al met al geen prettige dag op de cryptomarkt. We zijn benieuwd of de geplande kapitaalsinjectie van de Russen tot snel herstel leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *