Bitcoin

Foutje: 2,3 miljoen euro aan cryptomunten weg

De transacties zijn onomkeerbaar, dus het is de vraag of die cryptomunten terugkomen.

Als je cryptomunten wilt verhandelen moeten deze transacties in een blok op de blockchain worden goedgekeurd. Voor de goedkeuring betaal je een transactie-fee. Deze ligt doorgaans veel lager dan de transactie-fee die je bij een bank moet betalen en dat zou één van de voordelen van cryptomunten moeten zijn. Een ander voordeel is dat transacties die eenmaal gemined zijn (op de Blockchain gezet zijn) niet meer terug te draaien zijn en dat moet de veiligheid garanderen. Als je echter een fout maakt zijn deze maatregelen extra zuur.

Transactiekosten cryptomunten gaan fout

Wanneer je cryptomunten wilt verzenden kun je zelf de transactiekosten bepalen. De gedachte daarbij is dat je meer betaalt naarmate je jouw transactie sneller verwerkt wilt zien. Een paar dollar is meestal genoeg om jouw transactie zo snel mogelijk verwerkt te krijgen.

De onfortuinlijke belegger die eerder deze week 0,55 Ethereum (ETH) wilde transfereren vulde een transactie-fee van $ 10.668 Ethereum (ETH) in. Deze transactie is daadwerkelijk uitgevoerd en de fee is terecht gekomen bij de miningpool SparkPool. Zij hebben de fee nog niet verdeeld onder hun deelnemers aan de pool.

Hoe duur is dat foutje met cryptomunten?

Als we naar de live cryptokoersen, die ik vandaag om 13.30 uur vastlegde, kijken zien we de koers van Ethereum (ETH) duidelijk genoteerd staan:

Inderdaad, 1 Ethereum (ETH) heeft een waarde van € 210,29. De onfortuinlijke belegger heeft dus om € 115,66 (0,55 ETH) te transfereren een fee van (afgerond) € 2.243.000,- betaald. Dat is dus met recht een duur foutje.

Of de investeerder iets terugziet is de vraag

Zoals ik eerder aangaf geldt in principe dat de transacties niet meer terug te draaien zijn. De onfortuinlijke investeerder is zijn miljoenen op dit moment echt kwijt. Het is nu aan de mining pool om te beslissen of zij de fee teruggeven en zo ja, welk deel. Zij staan echter volledig in hun recht als zij niets teruggeven.

Uiteraard wordt er volop gespeculeerd over wat er gebeurd is en wat de pool zal doen. Ook de pool zelf zegt de zaak aan het onderzoeken te zijn en met een oplossing te komen.

Of dit goed nieuws is voor de investeerder valt te betwijfelen. Vorig jaar gebeurde er namelijk iets vergelijkbaars. Iemand betaalde meer dan $ 300.000 aan SparkPool. Ook een foutje met transacties. Zij besloten toen na rijp beraad de helft terug te geven. Dat zou in dit geval dus wel eens een miljoen schade kunnen opleveren. Uiteraard zijn we benieuwd hoe dit afloopt. Geluk bij een ongeluk, de munten/miljoenen zijn deze keer in ieder geval niet zoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *