CSI praktijken: mensen herkennen in reflectie van een oog

Oog reflectie
In een aflevering van Crime Scene Investigation (CSI) zag ik rechercheurs al eens onwerkelijk ver inzoomen op lage resolutie beelden van een onderbelichte zwart-wit bewakingscamera. Deze wazige beelden werden met een stukje computermagie zodanig verscherpt dat men in de weerspiegeling van iemands oog omstanders ter plaatse konden identificeren.

Waanzin(nig)

Met de huidige stand van techniek is bovenstaande natuurlijk complete waanzin, maar het concept houdt onderzoekers bezig. Een team knappe koppen van de Britse York en Glasgow universiteit is erin geslaagd om vanuit de oog-reflectie van een proefpersoon, een afbeelding te “destilleren” waarop omstanders met een behoorlijk hoge nauwkeurigheid konden worden geïdentificeerd.

Vooralsnog lukt dit enkel met foto’s van zeer hoge kwaliteit, maar het begin is er. Tijdens de proef werd aan vreemden gevraagd om de persoon in de gereflecteerde foto te matchen met normale foto’s van die persoon. Dat lukte in 71 procent van de gevallen. Kennissen of bekenden van de persoon in de gereflecteerde foto, wisten deze match in 84 procent van de gevallen te maken.

“Corneal reflections can reveal surprisingly rich information about the social environment. These bystander images were not merely informative about facial appearance, they were properly identifiable to viewers who knew the faces.”, aldus de Britse onderzoekers.

Megapixelrace

Ondanks dat nu nog scherpe foto’s nodig zijn met een forse resolutie (probeer op een willekeurige foto maar eens in te zoomen op iemands oog) zijn de onderzoekers niet pessimistisch. De megapixelrace lijkt nog steeds niet voorbij aangezien we al mobieltjes en zelfs smartwatches hebben met een 41 megapixel camera aan boord. De techniek kan in de toekomst mogelijk een enorme bijdrage leveren aan het oplossen van allerlei soorten misdrijven. (via: wired)

[gv data=”-xQInPXIhgI”][/gv]

Nog geen reacties

  1. zolang de camera en de lichtbron niet op de zelfde plek staan, het object in de reflectie goed belicht is en je camera voldoende megapixels en een fatsoenlijke lens heeft bestaat er een kans dat zoiets werkt. Voor dit op beveiligingscamera’s mogelijk is zijn we al weer veel verder. De benodigde resolutie is zo hoog dat er voorlopig nog geen betaalbare camera’s zijn die dit op kunnen nemen. Het is waarschijnlijker dat er tegen de tijd dat er beveiligingscamera’s zijn met een dergelijke resolutie de conventionele beveiligingscamera overbodig is omdat ieder gebouw tot in detail in 3d word gescanned zodat je een gedetaileerde 3d scan hebt van iedereen in het gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *