Cybercrime hakt in op de Nederlandse economie

CybercrimeOnze economie verliest jaarlijks zo’n 8,8 miljard euro aan cybercrime. Een enorm probleem, want de Europese inlichtingendienst praat over meerdere cybercrimegroepen die net zo groot zijn als een overheid.

Volgens beveiligingsbedrijf McAfee en het Centre for Strategic and International Studies richt cybercrime jaarlijks wereldwijd een schade van 325 miljard euro aan. Dat komt omdat de cybercriminelen vaak veel slachtoffers kunnen maken, terwijl ze zelf zelden aangepakt worden.

Een verschijnsel dat steeds vaker voorkomt is digitale financiële fraude. Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om schadelijke software te kopen, waarmee je bijvoorbeeld bankgegevens kunt stelen. Je hoeft allang geen whizzkid meer te zijn om je met dit soort praktijken bezig te houden.

Bedrijven hebben vaak niet door dat ze het target zijn van een cybercrime-aanval. Dat is met name het geval bij diefstal van intellectueel eigendom, zoals auteursrechtelijk beschermd materiaal. De kosten die deze aanvallen met zich meebrengen, zijn hierdoor lastig in te schatten.

Cybercrime blijft moeilijk te bestrijden. Als bedrijven met elkaar zouden samenwerken op dit gebied, zou dat al een eerste stap in de goede richting zijn. Daarnaast heeft een bedrijf er baat bij om een cyberaanval te melden bij de autoriteiten. Autoriteiten kunnen op deze manier meer doelgericht te werk gaan bij het opsporen van deze criminelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *