Daarom hang je de TV dus niet boven de kachel of open haard

geen-tv-boven-open-haard
De verkeerde plek voor jouw TV is slecht voor jou en jouw toestel.

Als je een plekje zoekt voor jouw TV kom je al snel terecht boven de kachel of boven de open haard. Sterker nog, in veel huizen komen de aansluitpunten exact daar uit de muur. Dat maakt het uiteraard erg verleidelijk om de TV boven de kachel of haard te hangen. Hoe verleidelijk ook, als jouw TV en gezondheid je lief zijn kun je beter in het weekend wat klussen met snoer en plinten.

Warmte en rook
Gezellig zo’n open haard onder de TV. Ook de warme kachel staat vaak onder de kijkbuis. Veel componenten in de TV zijn echter van plastic en dat is niet gemaakt voor warmte. Ook andere componenten kunnen door verschillen in temperatuur krimpen of uitzetten. Sommige delen van de TV worden zo heet dat ze gaan gloeien en korsluiting kunnen veroorzaken. Bovendien is de rook van een open haard een aanslag op jouw scherm. Als je de effecten wilt zien moet je maar eens door de autoruiten van een rokende bestuurder proberen te kijken.

De nekloge

Doordat een kachel of haard best hoog kan zijn hangen veel mensen de TV, met wat afstand, nog hoger. Het gevolg is dat wanneer je voor de TV zit, je schuin omhoog moet kijken. In het theater noemt men de plaatsen voorin, waar je ook omhoog moet kijken niet voor niets de nekloge. Door het constante omhoog kijken hou je jouw hoofd en nek in een onnatuurlijke positie. Hierdoor krijg je op korte termijn nekpijn en stijve schouders, op lange termijn kun je zelf ernstiger letsel, zoals chronische hoofdpijn, aan die positie overhouden. Sowieso is de zeurderige pijn natuurlijk funest voor een ontspannen tv-avond. Naast de fysieke klachten verstoort een schuine houding ook jouw kijkgenot. Zo is LED-technologie namelijk niet ideaal om van onderaf te bekijken, omdat het beeld dan wazig wordt.

Als je nu toch erg gehecht bent aan de aanblik van een knisperend haardvuur als de tv niet speelt kun je altijd nog een videootje van een open haard opzetten of je tv tot kunstwerk omtoveren. Je kunt natuurlijk ook andere manieren zoeken om jezelf of elkaar te verwarmen.

Nog geen reacties

  1. Je kunt je tv in een nis verwerken om te voorkomen dat warme lucht je tv bereikt. Daarnaast is een gaskachel veel minder schadelijk omdat en geen piek temperatuur is, die je bij een open haard wel hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *