Dankzij dit tabletscherm heb je geen bril meer nodig

Tablet bril
Het zou zomaar kunnen dat je straks je bril aan de kant kunt leggen als je gebruik wilt maken van je tablet. Amerikaanse onderzoekers werken namelijk aan een scherm dat je zicht corrigeert.

De nieuwe tabletdisplay komt uit de koker van de universiteit van California en het Massachusetts Institute of Technology. Zij ontwikkelden een systeem dat de lichtsterkte van elke pixel aanpast, afhankelijk van de sterkte van de oogafwijking van de tabletgebruiker. Daarnaast voegen ze een dun pinhole-filter toe, zodat het beeld scherper overkomt.

De onderzoekers doen nog niet uit de doeken hoe ze de display willen gaan implementeren, maar hopen dat miljoenen mensen voortaan zonder bril of lens gebruik kunnen maken van hun smartphone of tablet. De Amerikanen beschikken al over een werkend prototype op basis van een iPod, waarmee ze oogafwijkingen nu nog simuleren met een spiegelreflexcamera.

Het is niet de eerste keer dat een stel techneuten displays wil aanpassen voor slechtzienden, maar volgens de onderzoekers achter deze techniek heeft hun scherm een veel hoger contrast en betere resolutie. Ze demonstreren hun onderzoek in augustus tijdens SIGGRAPH, een conferentie over computer graphics in Vancouver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *