DARPA bouwt weer een tof nieuw vliegtuig [video]

Zoem
Het Ministerie van Rare Uitvindingen van de VS gaat weer wat moois bouwen: een VTOL Drone.

Helikopters en quadcopters kunnen niet zo ver vliegen, maar de ‘fixed wing’ vliegtuigen kunnen weer niet verticaal opstijgen en landen. Een van de weinige vliegtuigen die dat nu wel kunnen is de V22 Osprey. Dat laatste toestel kan dankzij zij reusachtige propellors/wieken alleen verticaal landen.

Allemaal nadelen kleven er aan de VTOL-toestellen (vertical take-off and landing): ze zijn moeilijk te besturen en ze gebruiken nogal veel brandstof, die ze dan ook weer allemaal op moeten tillen tijdens het vliegen.

Daar moet natuurlijk wat op verzonnen worden en daarom heeft DARPA, het Amerikaanse instituut dat bizarre dingen voor defensie ontwikkelt, opdracht gegeven om de LightningStrike te ontwikkelen, een onbemand VTOL testtoestel van 6000 kilo

Dit apparaat heeft niet een of twee fans, maar heeft er vierentwintig. Die zitten verspreid over het toestel waardoor ze individueel aangestuurd kunnen worden. Het idee is dat het apparaat daarmee stiller wordt.

Stiller betekent waarschijnlijk ook een lager verbruik, en stil is natuurlijk de heilige graal van aanvallen. Belangrijkste punt is dat het een hybride elektrisch aangedreven systeem is: een centrale motor genereert elektriciteit die weer wordt gebruikt door de 24 kleine motortjes.

Er wordt nu een dollartje of 90 miljoen tegen de ontwikkeling aangesmeten en daardoor kunnen we waarschijnlijk 2018 het eerste vliegende exemplaar van de LightningStrike gaan zien.

[gv data=”3_T-z_EkHVY”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *