Data Selfie laat zien wat Facebook van je weet

Dit ben jij
Facebook weet meer van je dan je zelf over jezelf weet, maar je kunt nooit zien wat. Binnenkort wel.

Door gewoon een beetje over het internet te surfen laat je een enorme berg data achter die Facebook gebruikt om geld mee te verdienen. Daarvoor hoef je niet eens een Facebookaccount te hebben (tenzij je in België woont), ze houden je via andere site gewoon lekker in de gaten. Leuk voor hun, wellicht minder leuk voor jou, want je krijgt nooit te zien wat ze nou allemaal weten.

Duitse ontwikkelaar Do Thi Duc, die in New York woont, wilde het verschil zien tussen de geregistreerde data als ze in New York was en wat Facebook zag als ze in Duitsland is. Later ontwikkelde die vraag zich naar een groter project om in kaart te brengen wat adverteerders allemaal over je te weten komen.

Ondanks dat je denkt dat je niets te verbergen hebt online, profileren bedrijven je gedrag anders dan je zelf denkt te laten zien. Met de Data Selfie laten ze voortaan zien wat je allemaal aan sporen achterlaat en hoe die worden geïnterpreteerd. Daarvoor gebruiken ze zelf ook weer je Faceboookprofiel, en een zelflerend algoritme van IBM Watson. Dus je moet al je data ook weer aan IBM geven om te kunnen zien wat Facebook allemaal ziet.

Je bent dus gewaarschuwd, iedereen kijkt mee.

3 reacties

  1. Waar haal ik mijn gegevens, zoals deze bekend is, vandaan als niemand mij inzage geeft in mijn eigen data. Ookal zou ik de data wel hebben, waarom zou ik het nog eens aan een ander geven. Hoe weet ik dat het niet een manier is, van één van de partijen, om mijn gegevens te verifiëren?

    Vaag nieuwsbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *