De 14 beste games van 2014

Beste-Games-2014
Racen, schieten, schrikken en knokken, 2014 was een prachtig gamejaar. Welke 14 games mag je de afgelopen 12 maanden niet gemist hebben?

14. Valiant Hearths
[gv data=”MP8q5F6dFqQ”][/gv]
Het op het eerste gezicht kinderachtige uiterlijk van Valiant Hearths verbergt een verrassend spannend en triest verhaal, dat je stap voor stap door de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog sleept. Gaandeweg verzamel je archiefbeelden uit die tijd, inclusief uitleg over de manier van leven, de wapens die destijds gebruikt werden en wie de belangrijkste figuren waren. Valiant Hearths is echter meer dan een geschiedenisboek, en zorgt voor een erg persoonlijk verhaal dat je van begin tot eind geboeid blijft.

13. South Park: The Stick of Truth
[gv data=”H-zs0ezaXng”][/gv]
Succesvol humor in games stoppen is knap lastig, maar The Stick of Truth kreeg het voor elkaar. Zonder twijfel is dit de grappigste game ooit, als je de humor van South Park kunt waarderen tenminste. Zeker voor fans van de serie zitten er tientallen verwijzingen in verstopt, en worden populaire videogames een flink in de zeik genomen. Bovenop al deze hilariteit is het ook gewoon nog een prima RPG.

12. Super Smash Bros for Wii U
[gv data=”nb1m_wyB4bM”][/gv]
Nintendo heeft nog steeds de beste collectie aan unieke personages in de hele gamesindustrie, dus is het niet zo gek dat als ze allemaal met elkaar op de vuist gaan, het een fantastisch spel oplevert. De nieuwste Super Smash Bros. is wederom de ideale game om met een stel vrienden op de bank te spelen, zodat je met Link, Mario, Samus en Sonic het tegen elkaar op kunt nemen.

11. PT
[gv data=”MnMJ0urMz54″][/gv]
Toen PT op de Gamescom beurs werd aangekondigd, wisten we niet zo goed wat we ervan moesten denken. Een game die zo eng is dat mensen er gillend van wegrennen? Wat een overdreven gedoe. Totdat we er zelf mee aan de slag gingen en volledig wit wegtrokken van de manier waarop deze game je laat bibberen als een klein kind. Het mooiste is nog dat PT slechts een opwarmertje is voor Silent Hills, een game die volgend jaar moet verschijnen. Wij denken nog even na of we daar wel mee aan de slag mee durven te gaan.

10. Destiny
[gv data=”jv7vqCmt6wY”][/gv]
De grote nieuwe serie van Bungie, de bedenker van de Halo-games. Beter bekend als de duurste game ooit gemaakt (mede dankzij de bizarre marketingcampagne), en het paradepaardje van Sony’s PlayStation 4. In Destiny ga je samen met twee andere vrienden op pad om de mensheid te redden van tal van buitenaardse wezens, die zich op allerlei planeten in ons zonnestelsel verstopt hebben. Dit komt in 9 van de 10 gevallen neer op het betere knalwerk, en dat gaat anno 2014 nog steeds niet vervelen.

09. Middle Earth: Shadow of Mordor
[gv data=”4rbOTQhasnM”][/gv]
Als je ons in januari zou zeggen dat een Lord of the Rings-game tot de beste spellen van het jaar zou horen, hadden we je waarschijnlijk niet geloofd. Tot nu toe waren alle games die zich afspelen in het universum van Tolkien vreselijke wanproducten, totdat Shadow of Mordor het ineens over een andere boeg gooide. Brute gevechten (met talloze onthoofdingen), een prachtige wereld en een diep en vermakelijk gevechtssysteem maken van Shadow of Mordor de ideale game voor mensen die na de derde Hobbitfilm nog steeds geen genoeg krijgen van Midden Aarde.

08. Mario Kart 8
[gv data=”mU7tXqYplA8″][/gv]
Zelfs na acht delen in de serie blijft Mario Kart ons vermaken. De grafische kracht van de Wii U zorgt er bovendien voor dat dit de eerste keer is dat we de cartooneske bolides van de Mario-helden in HD kunnen bewonderen, en dat levert (zoals je ziet) prachtige plaatjes op. Net zoals Super Smash is Mario Kart 8 het leukst als je het met een stel vrienden op de bank speelt, of online natuurlijk.

07. Monument Valley
[gv data=”wC1jHHF_Wjo”][/gv]
Ook op smartphones en tablets viel er genoeg te spelen dit jaar, en Monument Valley is wat ons betreft de meest indrukwekkende mobiele game van 2014. De besturing is gemaakt voor een touchscreen, en de omgevingspuzzels zijn precies moeilijk genoeg om je minutenlang naar de prachtige omgevingen te laten staren, die rechtstreeks uit de kunstwerken van M.C. Escher lijken te komen.

06. Shovel Knight
[gv data=”BHvJ5GQoTac”][/gv]
Toegegeven, we hebben een zwak voor klassieke pixelgraphics, maar naast dat prachtige grafische stijltje is Shovel Knight de ultieme ode aan de klassieke videogame. Terwijl je deze schepridder door kleurrijke omgevingen loodst versla je grote eindbazen, ontdek je verborgen schatkamers en ontgrendel je constant nieuwe vaardigheden.

05. Forza Horizon 2
[gv data=”AX7r61fyltc”][/gv]
Op het gebied van racegames was Forza dit jaar niet te kloppen. De Xbox One exclusieve Fora Horizon 2 ziet er realistischer uit dan ooit, en biedt een enorme hoeveelheid aan content, zowel op het gebied van game modi als de bolides waar je uit kunt kiezen. Verplichte kost voor autofanaten dus.

04. Grand Theft Auto V
[gv data=”1gnbUusxRks”][/gv]
We weten het, Grand Theft Auto V verscheen vorig jaar al op de Xbox 360 en PlayStation 3, maar de opgepoetste editie die onlangs voor de Xbox One en PlayStation 4 verscheen voegt zoveel nieuwe dingen toe dat hij onze interesse in de game compleet vernieuwd heeft. De avonturen van Michael, Trevor en Franklin zijn 12 maanden na dato nog steeds net zo hilarisch en vermakelijk als toen, en de nieuwe first-person modus geeft letterlijk een nieuwe kijk op de wereld. Bovendien hebben we heel het jaar lol gehad met video’s als deze.

03. Hearthstone: Heroes of Warcraft
[gv data=”o84Y_cSjVyE”][/gv]
Alles wat ontwikkelaar Blizzard aanraakt verandert in goud, niet zo gek dus dat Hearthstone de meest populaire kaartgame van dit moment is. Op de een of andere manier hebben ze het voor elkaar gekregen om een virtueel kaartspel (hoe suf het ook klinkt) enorm spannend en verslavend te maken, mede dankzij de prachtige presentatie. Kaarten verzamelen om het perfecte deck te maken is weer helemaal hip, en bovendien is de game volledig gratis te spelen. De tabletversie die later dit jaar verscheen zorgde ervoor dat we nu echt geen excuus meer hebben om deze game niet dagelijks te spelen. Damn you Blizzard.

02. Dark Souls II
[gv data=”0Z2OVha_hno”][/gv]
Games zijn moeilijk, Dark Souls is moeilijker. De fantasiespellen in de Souls-serie zijn inmiddels verheven tot ware cult-classics, vooral dankzij de onvergeeflijk hoge moeilijkheidsgraad. Dark Souls II bouwt voort op deze reputatie en presenteert je een duistere fantasiewereld waar de dood lekker om ieder hoekje op je staat te wachten. Bij vlagen enorm frustrerend, maar de voldoening is daarna natuurlijk alleen maar groter.

01. Dragon Age: Inquisition
[gv data=”qzRjfkXW9Lo”][/gv]
De Game of Thrones van de videogames. Dragon Age: Inquisition is een game die je opslokt en na een uur of honderd pas weer loslaat. Maak je eigen personage en maak kennis met een reusachtige fantasiewereld, die tot de rand gevuld is met quests, reusachtige draken om op te jagen en een complex verhaal dat de politieke balans van de wereld flink op zijn kop zet. Verplicht speelmateriaal voor iedereen die ook maar een beetje fan is van Game of Thrones, of uitstekende role playing games in het algemeen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *