De 20 grootste Facebook ergernissen

Facebook ergernissen
De kans is groot dat één van de grofweg 1,3 miljard Facebook profielen de jouwe is. Facebook is wereldwijd ongeëvenaard populair, maar het is niet uitsluitend halleluja. Het sociale netwerk is vaak ook een bron van ergernis.

We hebben de meest voorkomende irritaties op een rijtje gezet, in willekeurige volgorde. Waarschijnlijk behoorlijk herkenbaar.

  1. Reclame, reclame, reclame. Maar ach, zonder reclame ook geen gratis Facebook, dus dat zullen we gedogen. Zolang Facebook maar niet doet alsof ik pagina’s of producten like, terwijl dat niet zo is.
     
  2. Mensen die ongevraagd foto’s van je op Facebook zetten. Zelf ben ik altijd heel bewust wat ik wel en vooral niet op Facebook zet, maar je hebt geen controle over wat anderen doen.
     
  3. Meer spelfouten in een berichtje dan het bericht lang is. We maken allemaal weleens een foutje, maar sommige mensen zouden er hun beroep van kunnen maken. Lees je berichtje nog even terug voordat je op “Post” drukt. Je zult merken dat het scheelt.
     
  4. Weinigzeggende berichtjes van mensen die iets willen vertellen maar tegelijkertijd ook weer niet. Vaak korte berichtjes zonder enige toelichting als: “Dat is balen” of “Nog een paar dagen”. Sommige mensen weten wellicht direct waar het over gaat, maar het merendeel vaak niet. Als je echt iets wilt vertellen, wees dan duidelijk.
     
  5. Mensen die tot in lengte van dagen (soms maanden) berichtjes over vermissingen blijven delen van personen die al lang weer terecht (of soms zelfs overleden) zijn. Even snel Googlen op de naam van de vermiste persoon en je weet vaak al genoeg.
     
  6. Van die dwingende berichtjes die oproepen tot het delen of liken van een bericht omdat je anders een heel slecht en gevoelloos persoon bent zonder hart.
     
  7. Oeverloos berichtjes delen omdat je denkt dat je dan iets kunt winnen. Ik vertrouw dat soort acties voor geen meter.
     
  8. Mensen die hun eigen berichten en reacties liken. Kom op, doe normaal!
     
  9. Selfies. De duckface selfies zijn het ergst.
     
  10. Mensen die uitsluitend klagen. Natuurlijk mag je zo nu en dan je ongenoegen met anderen delen, maar plaats af en toe dan ook eens een leuk berichtje.
     
  11. Mensen die voorspelbaar worden en telkens dezelfde soort nutteloze berichten posten.
     
  12. Mensen die alleen maar over hun kinderen of huisdier kunnen schrijven. Of erger nog, berichtjes plaatsen namens hun kind of huisdier. Berichtjes als: “Vandaag gaf papa me een wortelhapje, dus nu heb ik oranje poep” of “Net de kattenbak weer helemaal volgescheten, en toch vindt mijn baasje me nog lief”. Really!?!?
     
  13. Mensen die Facebook gebruiken als persoonlijk dagboek of logboek voor iedere scheet die gelaten wordt. Je vervuilt mijn tijdlijn!
     
  14. Talloze uitnodigingen voor o.a. spelletjes die ik niet wil spelen, kalenders waar ik niet op wil staan en pagina’s die ik niet wil liken.
     
  15. De Facebook app. Deze is de laatste tijd al wel beter geworden, maar laat nog veel te wensen over als het gaat om de snelheid, het hoge dataverbruik en gebruiksvriendelijkheid.
     
  16. Mensen die je amper kent, maar je als vriend willen toevoegen omdat ze er een sport van hebben gemaakt om zoveel mogelijk Facebook vrienden te hebben. Zoek een echte sport!
     
  17. Je werkgever die je een vriendschapsverzoek stuurt op Facebook. Tja, wat doe je dan? En vooral de jeugd ziet zijn/haar ouders ook liever niet op Facebook.
     
  18. Instellingen als “Top Stories” of “Most Recent” en “Chat On” of “Chat off” worden niet (of heel vaak niet) onthouden.
     
  19. De wirwar aan instellingen. Vroeger moest je de digibeten in je familie helpen met hun Windows configuratie, maar tegenwoordig zijn het de privacy-instellingen van Facebook.
     
  20. En als hekkensluiter is het uiteraard zeer hinderlijk dat ik indertijd Facebook niet zelf bedacht heb;)
     
  21. UPDATE: Later bedacht ik nog de vele irritante “tegeltjeswijsheden” met zogenaamd waardevolle levensspreuken. Jeuk!
     
  22. UPDATE: Oh ja, en ook nog de mensen die met z’n tweeën één Facebook-account delen, waardoor je je iedere keer moet afvragen van wie van de twee een bericht of reactie afkomstig is. Facebook is gratis, neem gewoon je eigen account!

Zijn we jouw grootste ergernis vergeten? Laat het even weten in de reacties. Indien je de frustraties echt niet meer trekt, dan lees je hier stap voor stap hoe je je Facebookaccount weer verwijdert.

Nog geen reacties

  1. En waar gaat het allemaal over? Juist ja… over niks. Mensen hebben vaak niet meer door dat een virtuele vriendschap iets is wat alleen maar in je hoofd en op je beeldscherm bestaat. Daarom kan Facebook het beeld wat mensen van elkaar hebben compleet vervormen, door bijvoorbeeld (en dit gebeurt vooral onbewust) een persoon te minachten door de zijn/haar posts raar of vervelend te vinden zoals @Dennis een aantal keer beschrijft in zijn opsommingen die beginnen met ‘Mensen’ (!).

  2. We hebben het allemaal druk, spreken en zien elkaar minder vaak dan we eigenlijk zouden willen. Dan vind ik Facebook wel weer een handig middel om een beetje op de hoogte te blijven van wat er zich afspeelt in het leven van je échte vrienden.

    • @dennis: Als je geen tijd meer vrij weet te maken voor je échte vrienden doe je toch echt iets fout.

      Mijn facebook ervaring bestaat alleen maar uit punten uit deze top 20, en daar komt nog eens het hele privacy issue gebeure bij. Ik heb mijn facebook inmiddels verwijderd, maar de gegevens zullen nooit echt weg zijn.

      • @towi1989: Je moet mijn reactie wel goed lezen. Er staat: “We hebben het allemaal druk, spreken en zien elkaar minder vaak dan we eigenlijk zouden willen.”.
        Dat is iets anders dan helemaal niet.

    • @Laue: Ook herkenbaar, maar dat doen we niet alleen op Facebook. Dat gebeurt namelijk ook wanneer we iemand persoonlijk tegenkomen of wanneer we iemand via de telefoon spreken.

  3. Mensen die een relatie hebben en via Facebook met elkaar communiceren (zodat iedereen kan meelezen) Dat gaat van : ” wat eten we vanavond , schat ? ” (kan er nog mee door) tot ” Jemig wat was jij weer sjacherijnig vanochtend” ”nou ja , jij kan er ook wat van” of nog erger : ” wat hou ik toch van je poepie” ”ja schattie wat hebben we het toch fijn met elkaar”
    Doe dat lekker thuis zeg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *