De 25 games die niet mogen ontbreken op je emulator

De-beste-emulator-games
Het wordt steeds lastiger om aan een goed werkende, klassieke videogameconsole te komen. Gelukkig maar dat zo’n beetje de volledige gamegeschiedenis online te vinden is in de vorm van ROMS voor emulators. Welke titels mag je absoluut niet overslaan?

Een emulator is een versie van een console die je op je computer kunt draaien, zodat je de games als kleine bestandjes kunt downloaden en direct kunt spelen. Op het internet zijn zo goed als alle retro gameconsoles inmiddels te vinden als emulator, en met een paar muisklikken verder heb je plots ineens de complete catalogus met alle games die er ooit voor verschenen zijn op je harde schijf staan.

Het probleem is alleen dat er ook heel veel barslechte games op deze consoles verschenen is, dus kan deze lijst met toptitels geen kwaad om de toppers eruit te pikken. Voor het gemak hebben we de meest populaire emulators gepakt, en daarvoor steeds de vijf beste games uitgepikt. Inclusief een handig downloadlinkje natuurlijk.

MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) – download
Street-fighter-3-3rd-strike
Met de MAME-emulator kun je de arcadekast van vroeger naar je computerscherm halen. Niet zo gek dus dat de meeste games in dit lijstje klassieke fightinggames zijn, zoals Mortal Kombat en Street Fighter.

1. Street Fighter III 3rd Strike
2. Tekken Tag Tournament
3. Marvel vs. Capcom 2
4. Mortal Kombat 4
5. Metal Slug 5

NES (Nintendo Entertainment System) – download
Mega-Man-2
De legendarische spelcomputer van Nintendo waar series als The Legend of Zelda, Super Mario en Mega Man voorgoed hun stempel zouden drukken op de gamesindustrie.

1. Super Mario Bros. 3
2. Mega Man 2
3. Contra
4. The Legend of Zelda
5. Mike Tyson’s Punch-Out

SNES (Super Nintendo) – download
The-Legend-of-Zelda-NES
De opvolger van de NES en volgens veel gamers nog steeds de gouden dagen van Nintendo. Met games als Super Mario World en A Link to the Past kun je ze moeilijk ongelijk geven.

1. The Legend of Zelda: A Link to the Past
2. Super Mario All-Stars + Super Mario World
3. Chrono Trigger
4. Donkey Kong Country
5. Super Metroid

Nintendo 64 – download
Super-Smash-Nintendo-64
De stap van 2D- naar 3D graphics maakte Nintendo met hun Nintendo 64, een console met een gekke controller en de introductie van de nummer één partygame aller tijden: Super Smash Bros.

1. Super Smash Bros.
2. Banjo Kazooie
3. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
4. Super Mario 64
5. 007 Goldeneye

PSX (PlayStation) – download
Resident-Evil-2
Naast Nintendo bepaalde Sony ook een groot deel van het gameslandschap in de jaren 90. De PSX was het directe antwoord op de Nintendo 64, en sprak een wat ouder publiek aan met games als Tekken 3 en Resident Evil 2.

1. Resident Evil 2
2. Tekken 3
3. Crash Bandicoot
4. Final Fantasy VII
5. Twisted Metal 4

Meer retrogames
Mocht je na al deze consolegames toch op zoek zijn naar klassieke computergames zoals Doom en Quake, neem dan vooral eens een kijkje bij The Internet Archive, die onlangs al deze games gratis online zette.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *