De 5 grootste irritaties van een smartphone

De beste telefoon
Smartphones worden steeds groter en sneller, maar hoe ziet nou de ideale smartphone eruit?

Elke smartphone heeft wel een paar sterke en minder goede kanten. Toch zijn er een paar universele zaken die we allemaal irritant vinden.


1. De accu gaat steeds sneller leeg

Batterij-oplaadtips
In 2003 had ik een een Nokia 6310i. Bluetooth, GPRS en een oneindige accuduur. Tijdens mijn rondreis door Thailand van twee weken heb ik het ding niet een keer opgeladen. Tegenwoordig lopen we standaard met een powerbank rond omdat onze smartphone het nog geen acht uur volhoudt.

2. Kwetsbare schermen

Oeps
Kijk om je heen en er is altijd wel iemand die een paar flinke barsten in z’n scherm heeft. Vroeger kon je rustig je telefoon laten stuiteren zonder dat er ook maar iets gebeurde. Ja, maar toen waren de beeldschermen klein. Nou de Nokia Lumia 930 met z’n Gorillaglass uit 2014 was ook volstrekt onverwoestbaar. Waarom maken Samsung en Apple nou hun toestellen nou niet gewoon in verschillende sterktes…

3. Veel te grote schermen

Phablets-2014
Ja, ik weet het, er zijn nog genoeg telefoons met een klein scherm. Maar als je een toptoestel wil, dan ben je bijna altijd aangewezen op de XL-versie. Vijf inch is voor de meeste toepassingen toch echt genoeg. Dat scheelt ook weer batterijen..

4. Updates die maar niet komen

Android Nougat wordt eindelijk echt gebruikt
Ik hoor de Apple-fans al gniffelen. Terecht, want bij Apple werkt het updaten van de telefoon veelal als een zonnetje. Bij Android is het een drama. Ik heb nu een Oneplus 3 sinds augustus. Denk maar niet dat er al Android Nougat opdraait. Het is ook volstrekt onduidelijk wanneer Oneplus hiermee komt. En bij Samsung is het nog erger gesteld met de updates.

5. Oplaadsnoeren
Opladdbak
In ons huis bevinden zich een iPad uit 2013, een iPhone 6, een Huawei P8 Lite en een Oneplus 3. Inderdaad, we hebben hebben dus standaard vier! verschillende opladers nodig. En waarbij je ook nog moet opletten welke snoertje gebruikt. Het ene snoertje laadt wel goed op, het andere erg langzaam.

14 reacties

 1. Het grotere scherm vind ik, uiteindelijk, wel erg praktisch. Filmpjes kijken is nu echt een prima ervaring op mijn smartphone (Een Note 3) Vroeger was ik echt geobsedeerd door kleine smartphones. Maar er zijn weinig smartphones geproduceerd die je echt als mini zou kunnen omschrijven. Ik bedoel kleiner dan een Iphone 4 met Android.

  De kwetsbaarheid onderschrijf ik als irritatie. En ik mag daar nog aan toevoegen: Dat een Smartphone na 2 jaar al echt kuren begint te vertonen. Ik zou er graag een willen hebben die langer mee gaat.

 2. Echt geen van deze dingen zijn voor mij een ergernis.
  1. Heb overal een oplader. Ik heb er een in de auto, op de trekker (dus werk zeg maar), in mijn rugzak en natuurlijk in huis. Het moet wel heel raar lopen wil ik met een legr accu te maken hebben. Daarnaast zit ik niet de hele dag op mijn scherm te turen, dat helpt natuurlijk ook.

  2. Zelfs een lompe boer als ik heeft nog nooit een barst in zijn scherm gehad. Dus of ik koop alleen sterke telefoons (lumia 920 en Nexus 5x) of sommige mensen zijn gewoon te stom voor woorden.

  3.Houd ik rekening mee bij de aanschaf van mijn telefoon. Al wordt het wel steeds lastiger.

  4.Eerst Windows Phone en nu een Nexus, dus altijd optijd de updates.

  5.Ik heb maar een telefoon en dus ook maar een type snoer nodig. Wat de rest nodig heeft is hun verandwoordelijkheid.

 3. jullie vergeten keer op keer dat het bij android enkel Google is dat als fabrikant zijn toestellen van de nieuwste updates voorziet, dat Samsung of Huawei dat niet doet…daar kan Google niet aan doen.
  Moest ios ook bestaan op niet apple toestellen had dit ook zo geweest misschien.

  • @Jantje_555: Ik heb iedere maand een Update met mijn S7 edge hoor … Snap de commotie niet.

   De upgrade naar Android N ? Net alsof je iedere 6 maanden een nieuwe IOS serie hebt.
   Dat is vaak ook maar 1x per jaar en zo moet je N ook zien. Het is het nieuwste platform en dat komt uit op de Google toestellen.
   Daarna volgt de rest en dan meestal de grote bugs er al uit. Net als met IOS zijn de eerste releases NIET vrij van bugs.

 4. Lijstje van NIKS !!!!!!!

  Waarom ? Mensen vergeten dat je met die nokia 3310 oid geen reet kon.
  Nu doen we vrijwel alles ermee van bankieren, browsen, daten, appen, gamen, social media en ga zo maar door tot het aansturen van de verwarming.

  Logisch dat de accu niet lang mee gaat want dat ding doet meer als alle computers destijds in 1999 in de gehele wijk !
  Daarbij heb je een groter scherm nodig om het functioneel te maken en ja dat is kwetsbaar, dat was op een laptop anno 1999 ook zo, die kon je ook niet laten vallen.

  Snoeren valt ook mee want alleen Apple doet niet mee, de rest heeft ALLEMAAL micro usb.
  Destijdas had ieder merk mobieltje een eigen lader en stekker, zelfs de Nokia modellen waren vaak niet compatible.

  Nogmaals, een lijst van NIKS !

   • @pomoek: Dat kan en die zijn er, zijn van die Caterpillar versies die niks goed kunnen behalve lange standby en zo dik als een telefoonboek dus hij blijft heel.

    Mijn S7 edge gaat makkelijk de hele dag mee, en s´avonds rust die op de draadloze lader en is daarna vol.
    Een week standby boeit me geen reet, laad toch altijd bij.

  • @turbobrick: Niet met je eens wat betreft de accuduur. Alles ontwikkelt zich, behalve de accu’s. We zijn afhankelijk van technologische vooruitgang, en op dit punt laat de wetenschap keihard punten liggen. De telefoon doet misschien meer dan alle computers uit de wijk in 2001, maar de accu hoort dat nu ook te doen.

   • @Jochempie: De accu ontwikkeling is ook vooruit gegaan … Alleen door steeds snellere cpu´s en gpu´s en mooie schermen worden ze verschillen teniet gedaan.
    Kijk eens naar de capaciteit nu en naar het formaat en gewicht van de huidige accu en vergelijk dat eens met 10 jaar geleden ! Bovendien, hoe lang duurde het toen om te laden en hoe lang duurt dat nu ?

    Daarbij had je destijds best wel een accu laad disipline nodig mbt het geheugen effect en tegenwoordig maakt het niks uit en laden we bij wanneer het uitkomt, soms met slowcharge en soms met fastcharge.
    Daarbij kosten ook replacement accus geen drol en vergelijk dat wederom eens met 10 jaar geleden.

    Nee, er is heel wat gedaan op dit vlak alleen door alles eromheen zien we het niet direct en is het allemaal maar gewoon.

 5. Vooral dat grote scherm is een goed punt. Ik ben van 4,5″ (S Galaxy S Plus) naar 5″ (THL W8+ China phone), terug naar 4,7″ (Moto G 4G 2014) en nu 4″ (iPhone SE) gegaan. En groter dan 4″ hoeft van mij niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *