De Apple Watch duur? Dit horloge kost 1,5 miljoen dollar

Horloge-van-1,5-miljoen
Als je dacht dat smartwachtes aan de prijs zijn, zet je dan maar schrap voor dit horloge ter waarde van 1,5 miljoen dollar. Waarom kost deze klok zo belachelijk veel geld?

Op het eerste gezicht ziet Greubel Forsey’s Art Piece 1 eruit als een doorsnee horloge, dat er gewoon heel chique uitziet. Alleen met een microscoop kun je zien waarom dit astronomische bedrag ervoor wordt gevraagd. Verstopt in het horloge zit namelijk een piepkleine sculptuur, die je met het blote oog haast niet kunt zien.

Minuscule kunstwerkjes
Een aantal jaar geleden zagen horlogemakers Robert Greubel en Stephen Forsey waren zo onder de indruk van de kunstwerken van Willard Wigan, dat ze een samenwerking met hem aangingen, zo schrijft Wired. Wigan staat bekend om het maken van ’s werelds kleinste kunstwerkje: een gouden motor ter grootte van een gezichtshaar. Greubel en Forsey zagen een dergelijke sculptuur ook wel zitten in een van hun horloges, en zo begon Wigan aan zijn nieuwe mini-kunstwerk.

Horlogemaker

Omdat het lastig is om constant een microscoop met je mee te sjouwen, werd er een manier gezocht om een kleine versie van een microscoop te ontwikkelen, die ingebouwd zit in het horloge. Dit kleine stukje glas vergroot tot 23 keer en reflecteert licht op het sculptuur vanaf verschillende hoeken, zodat je ook in het duister naar het kunstwerk kunt kijken.

Wat je kunt zien als je aan de binnenkant van dit peperdure horloge kijkt? Tot nu toe heeft Wigan een gouden masker, een schip, een Coca-Cola-flesje en een vogeltje gemaakt voor het horloge. Per sculptuur is hij er van een paar weken tot een paar maanden mee bezig, waarbij hij in shifts van 18 uur per dag werkt aan zijn design. Benieuwd naar dit horloge en heb je geen 1,5 miljoen dollar over? Dan kun je de Greubel Forsey’s Art Piece 1 tot 3 oktober bewonderen in het Trinity House museum in New York.

8 reacties

  1. En dan te bedenken dat het nog niet eens het duurste horloge is dan je kan kopen.
    Nee voor dat geld heb ik liever een mooi huis een dikke auto en wat extra vrije dagen om de wereld rond te reizen.

  2. Greubel Forsey, mooi merk, hebben ook horloges met vier (4!!) Tourbillons erin (quadruple tourbillon). Echt stuk voor stuk kunstwerken. Als je niet weet wat een Tourbillon is, google maar. Een tourbillon is een van de ingewikkeldste complicaties in de horlogewereld. Knap wat dit kleine merk al gepresteerd heeft.

    • @germancarsftw: Even gegoogled, inderdaad zeer fraai gedaan.

      Maar volgens google/wikipedia heeft ‘In de hedendaagse polshorloges (…) de tourbillon eigenlijk amper een praktische functie, behalve dan de voldoening van een mooie technische toevoeging.’

      En dan vind ik het toch wel een erg dure en omslachtige oplossing voor een vandaag de dag vrij simpel op te lossen probleem.

      • @dondeboer: Is inderdaad waar, de Tourbillon is vooral uitgevonden om in zakhorloges als compensatie te dienen voor de zwaartekracht. Doordat deze horloges namelijk steeds hangen zorgt de zwaartekracht ervoor dat de tandwielen sneller inaccuraat werden. Met de Tourbillon was dit probleem opgelost, omdat het mechaniek in een roterende ‘kooi’ werd gestopt. Bij huidige horloges is dit effect nauwelijks aanwezig omdat ze aan je pols niet steeds worden blootgesteld aan dezelfde zwaartekracht (je beweegt immers met je arm). Inderdaad wel een verschrikkelijk duur stukje techniek, niet zozeer functioneel, wel erg mooi! Ik zou zelf ook altijd gaan voor een normaal mechanisch horloge, maar als geld geen rol meer speelt is zo’n Tourbillon wel erg fraai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *