De bedenker van Bitcoin is eindelijk ontmaskerd

Satoshi Nakamoto ontmaskerd
Wie exact het brein was achter Bitcoin was lang in nevelen gehuld, maar nu lijkt het dat eindelijk bekend te zijn wie de bedenker is van de digitale munt. Het is Satoshi Nakamoto, om precies te zijn de 64-jarige Japanse Amerikaan Dorian Prentice Satoshi Nakamoto.

De naam Satoshi Nakamoto was al bekend sinds 2008, toen er een wetenschappelijk artikel online verscheen met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Dit artikel was geschreven door iemand die zichzelf Satoshi Nakamoto noemde.

Lang werd gedacht dat deze naam een pseudoniem was voor iemand of een organisatie, maar niets blijkt minder waar. Newsweek dook in de materie en na maanden van onderzoek hebben ze iemand in Californië gevonden die voldoet aan alle voorwaarden. Hij heeft inmiddels toegegeven dat hij Bitcoin bedacht heeft.

Op de vraag of hij iets met Bitcoin te maken heeft antwoordde de man:

“I am no longer involved in that and I cannot discuss it. It’s been turned over to other people. They are in charge of it now. I no longer have any connection.”

Wie is deze man die aan de wieg stond van iets wat inmiddels is uitgegroeid tot een miljardenbusiness? Satoshi Nakamoto werd geboren in juli 1949 in de Japanse stad Beppu. Nadat zijn ouders waren gescheiden vertrok hij samen met zijn moeder en twee broertjes in 1959 naar de Verenigde Staten.

In 1973, op 23-jarige leeftijd, veranderde hij zijn naam van Satoshi Nakamoto in Dorian Prentice Satoshi Nakamoto en gebruikte hij de naam Dorian S. Nakamoto. Door familieleden wordt hij omschreven als een briljante man die niet alleen goed is in wiskunde, maar veel meer exacte vakken. Ook heeft hij een grote voorliefde voor modeltreintjes.

Nakamoto heeft zes kinderen, waarvan er vijf verwekt zijn bij zijn tweede vrouw, Grace Mitchell. Officieel is Nakamoto nog getrouwd met Grace Mitchell, maar feitelijk leven ze sinds 2000 al gescheiden van elkaar.

Over de bedrijven waar hij gewerkt heeft en wat hij daar precies gedaan heeft is niet veel bekend. Wel zou hij veel werk gedaan hebben voor de Amerikaanse overheid en bedrijven die samenwerken met defensie.

Satoshi Nakamoto's huis en auto

1 miljoen Bitcoin
Aangezien Bitcoin transacties te achterhalen zijn, is bekend dat Satoshi Nakamoto ongeveer 1 miljoen Bitcoin bezit. Met de huidige koers zou dat een waarde vertegenwoordigen van 460 miljoen euro.

Zoals op de foto hierboven te zien is leeft Nakamoto niet in enorme weelde. De grote vraag is dan ook waarom hij een (groot) deel van zijn Bitcoins niet heeft omgezet in keiharde dollars. Is hij wellicht zijn Bitcoins kwijtgeraakt? Net zoals Engelsman James Howells die per ongeluk een harde schijf weggooide. Of was hij simpelweg te bang om veel aandacht te trekken en vond hij alle rust wel prima?

Uiteraard speelt er ook nog mee dat de hele Bitcoin gemeenschap in de gaten houdt of de illustere Satoshi Nakamoto zijn Bitcoins uitgeeft.

Waarom Nakamoto Bitcoin gedacht heeft is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk is het voortgekomen uit frustratie over het huidige systeem van banken. Zo is hij een keer zijn huis kwijtgeraakt omdat hij zonder werk zat. Verder ergerde hij zich aan het feit dat geld overmaken vanuit de VS naar Engeland altijd zeer omslachtig was. Dit moest hij vaak doen om modeltreintjes te kopen.

Je zou dus kunnen stellen dat de voorliefde van Satoshi Nakamoto voor modeltreintjes ervoor heeft gezorgd dat Bitcoin is ontstaan. Denk daar maar eens over na.

UPDATE: hij ontkent elke betrokkenheid bij de virtuele munt.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *