De beste Android VPN apps

Wat zijn de beste Android VPN apps om regioblokkades te ontwijken en websites te bezoeken die vanuit jouw land verboden zijn?

Waarom een Android VPN app best handig is

Bedrijven en overheden worden er steeds beter in om aan de hand van jouw IP vaststellen wie jij bent en waar je vandaan komt. Soms is dat handig, maar vaak betekent het dat je niet bij bepaalde inhoud kan of dat er allerlei privégegevens van je op worden geslagen. Het kan je voorkomen door een VPN te gebruiken.

Handig voor het ontwijken van regioblokkades

Wil je bijvoorbeeld een Amerikaanse website bezoeken? Dan wil nog wel eens gebeuren dat je deze niet vanaf de Europese Unie kan bezoeken. Dat komt omdat niet iedere website-eigenaren er zin in heeft om het iets wat de toestemmingsvenster te tonen, als er cookies worden geplaatst. De makkelijke oplossing is dan geofencing van de Europese bezoekers. Ook zijn er vaak aan een land of regio gebonden auteursrechtclaims, die met geofencing worden ontweken.

Ook zijn er bepaalde websites die vanaf Nederland geblokkeerd zijn, zoals de Russische propagandazenders RT.com en Sputniknews. Je kan het sterk gekleurde en vaak leugenachtige nieuws op deze sites beter met een strooiwagen zout nemen. Maar de onderwerpen zijn vaak wel interessant. Zo kan je verder zoeken naar informatie over dingen, bijvoorbeeld nieuws uit Centraal Azië en Brics, die in de westerse media onderbelicht worden.

De bescherming van een VPN is goed, maar niet volmaakt. Zo houdt je internet service provider wél logs bij. Wees dus, ook met een Android VPN app, het beste voorzichtig.

Wat zijn de beste Android VPN apps?

  • Mijn persoonlijke favoriet is het Zwitserse Proton, opgezet door wetenschappers die aan het CERN project werken. Proton is gratis, best wel snel en heel gebruiksvriendelijk. Zonder te betalen kan je via een Nederlandse, een Amerikaanse en een Japanse server gaan browsen. Proton is te vinden in de App Store. Als je een betaald abonnement neemt, rond de € 5 tot €10 per maand, kan je via servers in bijna 70 landen een andere herkomst simuleren.

    De Zwitserse privacywetten zijn streng, maar als de Zwitserse rechter een juridisch verzoek toewijst, kan je IP alsnog gelogd worden. In de praktijk gaat het dan om zware misdrijven (zo liep een Franse milieuterrorist tegen de lamp) en niet bijvoorbeeld het illegaal downloaden van een filmtorrent. Wel klagen torrentgebruikers over de relatief lage snelheid. Ook steunt de Zwitserse overheid het bedrijf, wat opmerkelijk is.
  • Express VPN is de populairste betaalde Android VPN app. Met 7-13 US dollar per maand is deze aanbieder niet goedkoop. Het bedrijf is gevestigd in de Britse Maagdeneilanden. Sterk punt van Express VPN is de hoge snelheid en het grote aantal locaties waar ze servers hebben staan. Ook Express VPN valt onder de wet, die van de Britse Maagdeneilanden. En zal dus mee moeten werken als de rechter daar dat beveelt. Positief is dan weer dat je met bitcoins kan betalen als je dat wilt.
  • Een ander goed alternatief is PIA, Private Internet Access. Bij deze aanbieder kan je tijdelijk voor € 2 per maand terecht. Als je je voor twee jaren vastlegt en vooruitbetaalt. De prijzen per maand zijn hier een tientje. Ook deze aanbieder is zeer snel. Hier kan je eveneens met Bitcoin en enkele andere coins betalen. Deze aanbieder is gevestigd in de Verenigde Staten, wat een vervelend land is qua copyright. Maar omdat PIA geen logs bijhoudt, kregen advocaten en rechtbanken nul op het rekest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *