De dertien meest vernederende ‘Game Over’ scènes

Game-over
Een game verliezen is al geen pretje, maar het wordt pas echt erg als het spel je vervolgens uitlacht. Dit zijn de dertien ergste op een rijtje.

13. Street Fighter
Street-fighter
Fightinggames staan bekend om hun genadeloze quotes aan het einde van een verloren gevecht. Zo trakteert vechtersbaas Dan Hibiki je op de tekst: “My dad could beat you! And he’s dead!” en leert Ryu een wijze les door jou met de grond gelijk te maken: “This match… I think I’ve learned something from this. You’re nothing…”. Oude baas Gen pakt het stijvoller aan: “Ancient words of wisdom… “you suck”.”

12. Duck Hunt
[gv data=”i6kjyI3JnQc”][/gv]
Het vernederen van je spelers begon al in de begindagen van videogames. Na het verliezen van Duck Hunt werd je al recht in je gezicht uitgelachen. Tot overmaat van ramp door je trouwe viervoeter, die met zijn poot voor zijn mond even uit het gras tevoorschijn komt om je op je gebrek aan schietskills te wijzen.

11. Hearthstone: Heroes of Warcraft
Hearthstone
Blizzard is zo slim geweest om geen directe communicatie toe te staan tussen spelers van dit verslavende kaartspel. Toch kun je dankzij de zes beschikbare sound effects goed duidelijk maken wat je van je vijand vindt. Eindig een wedstrijd met een ‘i’m sorry’ of straf een vervelende speler langzaam maar zeker af terwijl je hem vertelt dat hij teveel fouten gemaakt heeft. De ander kan alleen maar toekijken en zijn woede proberen te controleren.

10. Friday the thirteenth
Friday-the-thirteenth
Kijk, duidelijkheid, daar houden we van. Waarom er omheen lullen als je gewoon in één zin kunt zeggen waar het op staat. Friday the thirteenth neemt dit gegeven wel erg letterlijk en laat doodleuk de consequenties weten van jouw gefaalde avontuur. You and your friends are dead. Game over.

09. Zelda: Majora’s Mask
[gv data=”TwTSGSfNAZw”][/gv]
Je zult ons weinig slechte dingen over de Zelda-games horen zeggen, maar de game over-scene uit Majora’s Mask moet destijds heel wat depressies opgewekt hebben. In de meeste games ga je af en haal je jouw missie als held niet, maar in Majora’s Mask betekent dit dat de wereld direct wordt verwoest door een doodenge maan, die zijn grijzende gezicht in aardbodem boort. Allemaal jouw schuld, omdat jij zo nodig in de afgrond moest springen om die rode Rupee te pakken.

08. Catherine
[gv data=”2sQPIrdBm70″][/gv]
Deze bizarre datingsim/puzzelgame vernedert je niet, maar probeert je wel een depressie in te praten. Love is dead, staat er in een bloedspat, terwijl een stem op de achtergrond lachend zegt: “Rest in peace, you’ll die. Alone.” Dat doet best een beetje pijn.

07. Super Smash Bros.
[gv data=”JhhmuPKe6w4″][/gv]
Alweer zo’n game die er plezier in lijkt te beleven als jij faalt. Bij de Target Practice opdracht is het aan jou om verschillende bolletjes raak te meppen, maar als je dit niet in de aangegeven tijd doet, stopt het spel abrupt en verschijnt er met koeienletters een tekst in beeld die de speler perfect beschrijft: FAILURE.

06. Dark Souls
Dark-Souls
De Dark Souls games staan bekend om hun belachelijk hoge moeilijkheidsgraad, en het You Died scherm zul je dus meer dan je lief is voorbij zien komen. Een aantal sluwe modders hebben hier echter een leuke twist aan gegeven. Iedere keer als jij na het installeren van hun mod het loodje legt, verschijnt de tekst “Thanks Obama” in beeld. Dat voelt toch een stuk beter dan het keer op keer wijzen op je sterfelijkheid lijkt ons. Echte masochisten kunnen echter ook voor bovenstaande mod kiezen om hun laatste beetje hoop de grond in te stampen.

05. Banjo Kazooie
[gv data=”5p114wlMlq8″][/gv]
Deze klassieker op de N64 is niet zozeer vernederend, maar eerder bloed-irritant. Iedere keer als jij Game Over gaat, start er een filmpje dat minutenlang uitlegt hoe het verhaal afloopt als jij jouw doel niet bereikt. De eerste twee keer grappig, daarna enorm frustrerend. Het gebrabbel van de personages maakt het er niet beter op. Gelukkig maar dat we zoveel lol beleefd hebben met deze game, anders hadden we hem na een paar Game Overs allang in de prullenbak gegooid.

04. Batman: Arkham Asylum, Arkham City, Arkham Origins
[gv data=”2elUigb05Io”][/gv]
De geweldige Arkhamserie van Batman loopt over van de bekende schurken uit het universum van de Dark Knight. Griezels als de Joker, de Penguin, Bane, Black Mask, zijn allemaal niet te beroerd om even een laatste steek onder water te geven terwijl Batman ligt te sterven. De Joker lacht je uit en Black Mask trapt je nog even na terwijl hij vertelt hoe teleurgesteld hij in je is. Zeker als je meerdere malen bij dezelfde eindbaas het loodje legt kan dit behoorlijk irritant worden.

03. Marvel vs Capcom 3
Marvel-vs-capcom
Wederom een fightinggame, die echter een flinke stap verder gaat dan de Street Fighter games. In Marvel vs. Capcom 3 vinden al de meest bizarre wedstrijden plaats (Danté van DMC versus Iron Man), die allemaal eindigen met de winnaar die het er nog eens lekker inwrijft hoe hard hij jou net verslagen heeft. Deadpool spant de kroon met zijn beledigingen die vaak recht op de speler gericht zijn: “You with the controller! I won DESPITE you. You suck. And smell — REALLY smell.” Ghostrider schroomt niet om je moeder erbij te pakken: “Hell is exactly where your mother belongs. You’ll follow her there soon enough.” en Spider-Man voorziet je van een typische Spidey-uitspraak: “Remember that one time during the fight when it looked like you might actually win? No? Me neither.”

02. Halo
[gv data=”r7LP2PLwhOU”][/gv]
De Halo-spelers hebben met de hulp van wat physics in de game een van de ergste gamevernederingen ooit uitgevonden: Teabaggen. Heb je die irritante campende sniper eindelijk om zeep geholpen? Ga op gehurkt op zijn gezicht zitten en blijf op en neer bewegen terwijl zijn lichaam heen en weer begint te schudden. Later vond het teabaggen ook zijn weg naar andere games, maar het is nergens zo frustrerend en hilarisch tegelijk als met de stoere ruimtesoldaten uit de Halo-games.

01. Total Distortion
[gv data=”gw98ARXfcqk”][/gv]
De game Total Distortion mag dan niet zo bijzonder zijn, de ontwikkelaar wist wel een volledig ‘you are dead’ nummer in elkaar te zetten. Iedere keer dat jij game over gaat, word je automatisch getrakteerd op deze klassieker. Luister en huiver.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *