De Ebola-crisis wordt misbruikt om malware te verspreiden

Auteur: , Geen reacties
Malware-ebola

In de categorie 'hoe laag kun je zinken': Scammers hebben een nieuwe bron gevonden om malware succesvol te verspreiden: de Ebola-crisis.

Als je mailtjes binnenkrijgt met sensationele titels als ‘SHOCKING Health Alert: Ebola is spreading‘ is het nog geen tijd om de schuilkelder in te duiken. Het gaat in dit geval om een achterbakse manier om achter je gegevens te komen of een virus op je pc te zetten. Scammers maken sinds kort namelijk dankbaar gebruik van de Ebola-crisis, door zich onder andere voor te doen als de World Health Organization (WHO), in de hoop dat mensen hun linkjes en mails openen.

Anti-antivirus
Vooral voor deze mailtjes van de WHO zijn gevaarlijk. Deze kunnen namelijk een DarkComet Remote Acces Trojan bevatten, een virus dat zich kan verstoppen voor antivirussoftware. Zodra het een plekje op je computer gevonden heeft, kan een hacker al je gegevens stelen, je webcam gebruiken en dus zo’n beetje heel je computer overnemen.

Satire-sites
Ondertussen doen satirische sites meer fout dan goed. Door nepberichten over Ebola te publiceren genereren ze wellicht wat pageviews, vaak worden deze nepberichten totaal uit hun context getrokken zodra ze op Facebook verschijnen, zo meldt The Verge. Tot overmaat van ramp worden deze berichten in sommige gevallen opgepakt door serieuze nieuwsmedia, zodat de paniek alleen nog maar verder toeneemt. Hierdoor zijn mensen weer eerder geneigd om bovenstaande mailtjes aan te klikken, zodat er een vicieuze cirkel ontstaat, met een hoop gehackte computers als gevolg.

Houdt de mailtjes die je binnen krijgt dus goed in de gaten, en vertel ook tegen ouders/familieleden/vrienden die minder begaan zijn met computers dat een ‘officiĆ«le waarschuwing’ van de WHO lang niet altijd officieel is.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).