De eerste Air Force One kan weer vliegen [video]


Een Lockheed Constellation is op zichzelf al cool, maar als hij ook nog ‘Air Force One’ is, is hij helemaal tof.

Deze Lockheed Constellation was het eerste vliegtuig dat het callsign ‘Air Force One’ droeg tijdens een vlucht met POTUS aan boord. En dat was ook niet zo maar een president, het was Dwight D. Eisenhower, de man die ons (met wat Engelse hulp)van de Duitsers verloste.

Het verhaal van Air Force One is bekend, het vliegtuig van de Amerikaanse Luchtmacht waarin de President vervoerd wordt heet automatisch zo. Dat komt omdat deze Constellation eens per ongeluk in de buurt kwam van een ander vliegtuig dat toen ongeveer dezelfde callsign droeg. Daardoor verwarde de verkeersleiding de vliegtuigen. Sindsdien wordt het vliegtuig met daarin de baas der bazen erin met nummer 1 aangeduid. Dus Marine One, Army One en eventueel Executive One, als de president ineens met een commercieel vliegtuig zou vliegen.

Enfin, de Constellation met de naam Columbine II (zo genoemd door de vrouw van Eisenhower) kan eindelijk weer vliegen en wordt binnenkort helemaal gerestaureerd. Dat wil zeggen, ze wordt weer helemaal glimmend gemaakt en presidentwaardig. Daarna gaat de Connie weer op toer en doen wat Air Force One altijd doet: macht uitstralen en democratie strooien (tenminste dat is wat Amerikanen denken).

[gv data=”9J2G_pxRUa0″][/gv]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *