De Large Hadron Collider is weer in werking

Large Hadron Collider
Het prijzige onderzoek naar de elementaire deeltjes is hervat.

Wetenschappers bij CERN, de Europese organisatie voor nucleair onderzoek, kondigden vanochtend aan dat de LHC weer data levert, voor het eerst in 27 maanden. Bijna twee jaar werden er onderhoudswerkzaamheden verricht aan De grootste deeltjesversneller ter wereld. Om tien over half elf vanochtend waren de upgrades eindelijk voltooid. Nu kunnen botsingen plaatsvinden op niveaus van dertien triljoen electron volts (TeV). Tussen 2010 en 2013 was dat slechts 8 TeV. CERN-directeur Rolf Heuer zegt benieuwd te zijn wat dat gaat opleveren. ‘Wie weet wat de nieuwe tests onthullen over de manier waarop het universum werkt.’

De vorige keer werd het Higgs-deeltje ontdekt: het elementaire deeltje dat andere deeltjes massa geeft, de missing link in het standaardmodel van deeltjesfysica. Deze theorie verklaart hoe elementaire deeltjes met elkaar interacteren via sterke, elektromagnetische, en zwakke krachten. De theorie heeft een aantal beperkingen: zwaartekracht en donkere materie worden niet volledig verklaart.

Naast donkere materie gaan de CERN-wetenschappers ook op zoek naar ‘partner-deeltjes’: nieuwe deeltjes die zouden moeten bestaan volgens de theorie van de supersymmetrie, die de beperkingen van het standaardmodel moet overbruggen. De LHC zou ook informatie op kunnen leveren over extra dimensies en zogenaamde mini-zwarte gaten.

“De komende maanden worden de aantallen botsingen sterk opgevoerd. Halverwege de zomer hebben we genoeg data om onderzoek te doen buiten de begrenzingen van het standaardmodel”, aldus Dan Tovery, professor in de deeltjesfysica en CERN-wetenschapper.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *