De NPO-app luistert mee naar je TV: zo zet je het uit

De NPO-app luistert mee naar je TV
Omdat de NPO u heel graag reclame door de strot wilt duwen.

Watermerk in audiosignaal

Vorige maand ontstond er verontwaardiging toen bleek dat de mobiele app van de Nederlandse Publieke Omroep kan registreren welke reclamespot er op je televisie wordt getoond. Door een watermerken in het audiosignaal van NPO 1,2 en 3 te stoppen, kan de iOS- en Android-app van de NPO dus ‘horen’ wat je kijkt, en vervolgens een aansluitende reclame in de app tonen. Voorbeeld: op tv zie je een -ongetwijfeld irritante- Zalando-reclame over schoeisel, in de app wordt op dat moment direct een doorverwijs- of buy-it-now-knop getoond. ‘Het verrijken van reclame’, noemt de NPO dat.

Privacy

D66-lid Kees Verhoeven wilde weten hoe het zat met de waarborging van privacy. NPO-appjes die vanuit je broekzak gaan meeluisteren naar je TV, dat klinkt toch vreemd. Zeker voor een Publieke Omroep, die bestaat bij de gratie van de belastingbetaler. In het antwoord (.pdf) op de kritische vragen van Verhoeven schrijft het ministerie van OCW dat de app geen informatie over individuele gebruikers bijhoudt en dat de functie uitschakelbaar is.

Wel is de implementatie van deze techniek schreeuwend duur. Niet zozeer het ontwikkelen, maar de licentiekosten voor de watermerktechnologie. Daarover zegt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap:

“De ontwikkelkosten voor deze functie bedragen €20.000 waarvan €5.000 is besteed aan de integratie van de watermerktechnologie in de uitzendstraat. Daarnaast zijn er de jaarlijkse licentiekosten voor het gebruik van de watermerktechnologie. Deze bedragen €110.000 en zijn onderdeel van de exploitatiekosten van de uitzendstraat.”

Meeluisterfunctie uitzetten

De optie is gelukkig in het mobiele besturingssysteem van je smartphone of tablet uit te zetten. In iOS ga je daarvoor naar Instellingen > Privacy > Microfoon en vink je de NPO-app uit. (via)

De NPO-app luistert mee naar je TV: zo zet je het uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *