De NSA scant je Windows probleemrapporten

De NSA scant je Windows probleemrapporten
Je bent niet langer een paranoïde aluhoedje als je denkt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten inzicht kunnen krijgen in de probleemrapporten die naar Microsoft worden gestuurd als Windows een keer vastloopt.

Deze foutrapportages worden namelijk doodleuk onderschept voordat ze bij de techgigant in Redmond aankomen. Zulke rapporten stellen Windows in staat problemen te identificeren en gebruikers op de hoogte te stellen als er een oplossing beschikbaar is. Als er geen oplossing beschikbaar is, kan Microsoft met behulp van de details in het probleemrapport een oplossing proberen te maken.

Althans, dat dachten we altijd.

Volgens Der Spiegel, dat zich baseert op gelekte NSA-documenten van Edward Snowden, kunnen de probleemrapporten worden gefilterd en vervolgens geanalyseerd. Ze doen dit om potentiële kwetsbaarheden in Windows te vinden. Eenmaal een lek aangetroffen in, bijvoorbeeld, Internet Explorer en de inlichtingendienst kan spyware op een systeem naar keuze installeren.

Backdoor in laptops

Wat minstens zo zorgelijk lijkt, is de berichtgeving van Der Spiegel dat de NSA in samenwerking met de FBI en CIA laptopbestellingen kan onderscheppen om vervolgens bugs en spyware te installeren alvorens het product een consument aankomen. Jup, dat klinkt als een script voor een Hollywood-thriller, maar dankzij klokkenluider Edward Snowden weten we anno 2013 dat het daadwerkelijk gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *