De opkomst, ondergang, en wederopkomst van vinyl

Van vinyl naar iPod en weer terug
Wij bij Apparata zitten graag op de cutting edge van technologie. Maar soms moet je even wat respect voor de oudjes hebben, zeker als deze met een wederopstand bezig zijn.

50 jaar geleden werd alle muziek aangeleverd op grote, zwarte schijven met kriebellijntjes er in. Die werden dan afgespeeld door er een scherp naaldje op te leggen en de trillingen om te zetten in herrie muziek. Gesneden koek voor de meesten onder ons, maar er groeit een hele generatie op die deze dingen nog nooit van dichtbij hebben gezien.

Maar is dat wel zo? Recente data wijst uit dat steeds meer mensen toch weer vinyl kopen. In een tijd waar iedereen alles online doet heeft de LP schijnbaar toch nog aantrekkingskracht, al is het alleen maar omdat deze gegarandeerd DRM-vrij is.

Hieronder zie je een infographic met de opkomst, ondergang, en wederopkomst van deze muziekdragers, en hoe ze meerdere generaties aan concurrenten verslagen hebben. Er moet toch een reden zijn dat mensen nog steeds platen draaien, maar de opvolger daarvan, het cassettebandje, zo goed als uitgestorven is?

Infographic

Zie ook het origineel op Mashable

Nog geen reacties

  1. Voel me af en toe een heuse ouwe lul, met m’n ±600 LP’s thuis, dominant aanwezig in de woonkamer, maar ik begin er voorzichtig in te geloven dat dit ooit nog weer eens ‘cool’ gevonden gaat worden…

    BTW, het oerhollandse Excelsior Recordings verkoopt van veel van de artiesten die ze onder contract hebben zowel een cd- als vinyl-versie. En van sommige uitgaves bieden ze een ‘luxe’ vinyl-versie aan; dan zit daar gewoon weer een cd-tje als digitale promo-kopie bij in. Geweldige oplossing!

  2. “Er moet toch een reden zijn dat mensen nog steeds platen draaien, maar de opvolger daarvan, het cassettebandje, zo goed als uitgestorven is?”

    Een van de allerbelangrijkste redenen is de “direkt track access” welke het cassettebandje mist. Spoelen is de grootste ellende van het bandje..

  3. yup, 26 lentes jong en LP bezitter hier. Meeste komen uit de tijd dat ik nog vloeibaar was maar ik houd nu eenmaal van oude muziek. Deze muziek luister ik graag authentiek, moderne muziek luister ik graag in superieure digitale vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *