De reden dat de iPhone 6 geen saffierscherm heeft

Saffierglas
Dat de iPhone 6 niet het voorspelde saffierglas als scherm kreeg, had weinig met Apple te maken.

Voordat de iPhone 6 onthuld werd, waren veel mensen het er over eens dat de nieuwe smartphone van Apple uitgerust zou worden met het ijzersterke saffierglas. Dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn, en The Wall Street Journal zegt nu achterhaald te hebben waarom dit glazen plaatje ontbreekt.

De Amerikaanse krant wijst namelijk met een beschuldigende vinger naar saffierfabrikant GT Advanced Technologies (GTAT), die tal van fouten maakte tijdens de ontwikkeling van het smartphonescherm. Als het aan Apple lag werden de iPhone 6 en 6 Plus dus wel uitgerust met dit type glas. In een reconstructie ontdekken we wat er allemaal mis ging bij GTAT, dat inmiddels failliet is.

Reconstructie
Toen Apple na een lange zoektocht met GTAT een saffierfabrikant had gevonden, werden er honderden miljoenen dollars uitgeleend om de productie op gang te brengen. Meer dan tweeduizend ovens werden er voor de saffierproductie gemaakt, waar blokken van 262 kilo saffier zouden rollen. Het eerste blok dat de eerste machine uitspuugde, kon echter meteen de prullenbank in, omdat er een barst inzat.

Saffierglas

En daar bleef het niet bij. Uiteindelijk was de helft van alle geproduceerde blokken onbruikbaar. Een groot probleem, omdat het een maand duurt en 20.000 dollar kost om één blok te produceren. Ondertussen werden er 700 nieuwe medewerkers aangenomen, die vervolgens niets te doen hadden.

Tien procent
Uiteindelijk kreeg Apple slechts 10 procent van het beloofde aantal saffier, toen GTAT besloot om kleinere blokjes te gaan maken. Tegen die tijd was al besloten dat de iPhone 6 en 6 Plus niet uitgerust zouden worden met een dergelijk scherm. Nu het bedrijf failliet is, lijkt de kans klein dat Apple in de nabije toekomst haar smartphones en tablets wel uitrust met een saffierglazen plaatje.

Opvallend detail: de duurste versie van de Apple Watch krijgt wel saffierglas. Of Apple hiervoor een nieuwe deal gesloten heeft met een bedrijf, of simpelweg de voorraad saffier van GTAT gebruikt, is niet bekend.

Nog geen reacties

  1. Zou mooi zijn als Samsung haar volgende model uitrust met saffier. puur om te fucken met Apple.

    Oh, en dit zeg ik als erg tevreden Apple user. hou gewoon wel van een goede grap en zakelijke rel.

    • @camber24: Ze zouden eerder zichzelf er mee fucken, klinkt natuurlijk mooi saffierglas, maar het materiaal is brosser dan bijvoorbeeld gorilla glass. Leuk dat het dan niet krast, maar het breekt des te sneller.

      Nu ligt dat laatste grotendeels aan de gebruiker zelf, ken zowel mensen met iPhones als Androids die hun scherm gesloopt hebben. Een iPhone en Sony z kan je ook nog eens aan beide zijden breken, voor de liefhebber haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *