De reden dat Plasma tv’s bijna niet meer te krijgen zijn

Auteur: , 7 Reacties
Plasma-TV-RIP

Als je nog een nieuwe Plasma tv nodig hebt, dan zul je goed moeten zoeken naar een winkel die ze nog verkoopt. Waarom stierf het Plasmascherm een stille dood?

Eind vorig jaar besloten een aantal fabrikanten al te stoppen met de productie van Plasmaschermen (Panasonic), maar LG en Samsung bleven tot in 2014 de tv’s verkopen. Nu zowel LG als Samsung eind november ook stopte met de productie van de schermen is er geen fabrikant meer die ze maakt.

Vertrouw op de voorraad
Consumenten zullen dus moeten vertrouwen op de voorraden van winkels als ze een nieuwe Plasma tv aan willen schaffen. De verwachting is dan ook dat in de loop van 2015 echt alle Plasmaschermen uit het winkelbeeld verdwenen zijn.

Plasmaschermen waren (en zijn) nog steeds populair omdat ze betere zwarttinten zouden tonen dan andere tv’s. LCD is echter een stuk goedkoper, en nu ook OLED (die ook prachtige zwarttinten kan tonen en bovendien energiezuiniger is) bezig is met een stevige opmars, zijn de pluspunten van de Plasma tv verdwenen en vervangen. Hoog tijd dus om de productie ervan te staken en in te zetten op OLED en andere tv-typen.7 reacties

Beter hadden ze nog 1 a 2 jaar gewacht tot OLED een betaalbaar alternatief is. 3000 euro vind ik nog altijd veel geld voor een tv.
is heel blij dat hij vorig jaar nog een 55 inch plasma heb gekocht! Kan ik mooi een paar jaar vooruit totdat oled een beetje uitontwikkeld en betaalbaar is!
Hier staat ook een plasma te draaien. Ding slurpt energie als een malle, maar ik vind het gewoon heerlijk kijken. Veel van die nieuwe schermen zijn gewoon té scherp naar m’n zin.
@dondeboer: Dan moet je ze anders instellen. Ik heb een samsung led, al wel redelijk oud, maar had daarvoor een plasma. Ik liep tegen precies hetzelfde aan. Echter kan je het beeld zo instellen dat je nergens meer last van hebt. Maar de meeste standaard instellingen zijn heel scherp, daar heb je gelijk in…
@dondeboer: Hier ook, een van de laatste high-end 65″ Panasonic Plasma’s gekocht en geniet er elke dag van. Veel vrienden hebben een goeie (sommig zelfs gekalibreerde) Lcd tv maar dat haalt het gewoon niet.
“LCD is echter een stuk goedkoper”

In welke zin? Plasma geeft ( gaf?) het beste waar voor je geld, en is dus goedkoper dan vergelijkbare LCD. Wat wel waar is, is dat plasma voor een fabrikant een heel stuk moeilijker, en dus kostbaarder is om te maken, gezien de hogere uitval in het productieproces.

De reden dat waarschijnlijk de stekker eruit getrokken wordt, is omwille van de opkomst van 4K tv’s. Plasma’s met hoge resolutie zijn ook nog eens moeilijker te maken in verhouding met LCD. Je zag bv al een hele tijd Full-HD LCD’s, terwijl er nog veel HD-ready plasma’s verkocht werden.

4K plasma’s zouden wederom moeilijker te maken zijn, maw ook duurder…Het meerverbruik en het inbranden, zijn typische plasmaproblemen die over de jaren bekend zijn geworden, maar deze fenomenen waren de laatste jaren zo goed als verdwenen, maar de kwalijke reputatie bleef. Het “gigantische” meerverbruik, bleek in de praktijk slechts een tientje per jaar te zijn.

Ook de opkomst van OLED als 3de technologie, heeft het er zeker niet eenvoudiger op gemaakt. Zwartwaarden zijn tegenover de overige technologieën superieur, want donkerder dan een pixel die uitstaat, kan natuurlijk niet. Helaas heeft deze technologie wederom te kampen met problemen, die vooral doen denken aan de oudere generatie plasma’s.Inbranden en moeilijk(er) productieproces.

Vooral het moeilijker productieproces, heeft er voor gezorgd dat Sony en Samsung even hun OLED productie “on hold” hebben gezet voor televisies. Samsung gaat wel nog door met OLED schermen te maken voor tablets en smartphones.

Het is zelfs zo, dat LG momenteel de enige fabrikant is die OLED tv’s maakt, dus ben zelf wel benieuwd in welke richting het gaat evolueren.

Echter denken veel mensen dat ze nu al thuis een “LED” tv hebben staan, omwille van de verwarrende benaming. De laatste jaren, zijn de CCFL-elementen in tv’s uitgefaseerd, en vervangen door LED-elementen. Die CCFL’s zorgden voor de achtergrondverlichting van je tv, en zijn gebaseerd op TL ( gasontladingslamp ) technologie. Dat is door de jaren heen dus LED geworden, en gezien de laatste jaren alles met LED erin hip is geworden, adverteren fabrikanten nu vaak LCD tv’s met LED achtergrondverlichting ( LED edge ) gewoonweg als “LED tv”.
Blij met mijn TX-P42GT50! Niet eens het topmodel maar krijg nog altijd ongevraagd opmerkingen over het mooie beeld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).