De rHEALTH ontdekt een ziekte na één druppel bloed

rHEALTH
Slechts één druppeltje bloed is nodig om deze draagbare medische gadget een diagnose te laten stellen.

Dr. Eugene Chan en zijn collega’s aan het DNA Medical Institute (DMI) bedachten de rHEALTH. Een apparaatje dat volgens Chan honderden ziektes nauwkeurig vast kan stellen aan de hand van slechts één druppel bloed. De gadget werd de afgelopen zeven jaar ontwikkeld, met investeringen van onder andere NASA en The National Institutes of Health.

Overal een diagnose stellen
Gisteren kreeg het team nog een schouderklopje toen ze de Nokia Sensing XChallenge wonnen. Deze wedstrijd richt zich speciaal op technologische ontwikkelingen in de medische sector. Omdat de rHEALTH zo handbaar en draadloos is, is hij handig om snel (overal ter wereld) te bepalen of er ergens een gezondheidsgevaar dreigt.

rHEALTH-NASA

Zo werkt de rHEALTH: door een druppel bloed op een plaatje te leggen, reageren verschillende nanostrips en sensoren op de inhoud van het bloed. Vervolgens stroomt het door een micro-mixer en langs lasers die de variatie in licht-intensiteit meten, waarna ze met een diagnose komen. Deze diagnose kan verschillen van een simpel griepje tot ernstige ziektes, zoals Ebola. De rHEALTH heeft slechts een paar minuten nodig om deze diagnose te stellen.

Plakkertje
Het is ook mogelijk om een plakkertje op je lichaam te dragen, zodat je constant op de hoogte kunt worden gehouden van je gezondheid. Via bluetooth wordt een signaal naar je telefoon doorgezonden, of de rHEALTH zelf.

Het belangrijkste is volgens Chan de draagbaarheid, zo vertelt hij aan Wired. Patiënten hoeven 1500 keer minder bloed te geven dan normaal het geval is bij een soortgelijk onderzoek. Daarom was NASA ook geïnteresseerd, en werd het apparaat in een ruimte zonder zwaartekracht getest. Astronauten zouden zo zelf hun gezondheid in de gaten kunnen houden.

De volgende uitdaging is om de rHEALTH commercieel op de markt te brengen. Daarom zullen er drie edities worden gemaakt, waarvan de rHEALTH X1 speciaal voor consumenten bedoeld is.

[gv data=”jB7Wy7Z_Vvw”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *