De smartphone in 2019 en 2020: dit kunnen we vergeten en wat nemen we mee?

smartphone-trends-2020
Wij blikken alvast terug op het smartphone-jaar en kijken vooruit naar de trends van 2020.

Nu de donkere dagen voor kerst zijn aangebroken kijken veel mensen terug op 2019 en vooruit naar 2020. Wij doen dat natuurlijk ook en bekijken vandaag de smartphone. Wij bekeken het grootste verlies van 2019 en de trends voor 2020.

3,5 mm Jack verdwijnt
Hoewel de meeste smartphone-makers hem allang beu waren bleven gebruikers zweren bij de klassieke hoofdtelefoonaansluiting. Die grote, universele plug bleek toch wel erg handig en het was lange tijd vooral Samsung dat claimde dat ze de liefhebbers niet teleur zou stellen. Helaas bracht 2019 daar verandering in. Op de Samsung Galaxy Note 10 was er geen jack meer te herkennen. Andere grote merken namen ook afscheid, dus we vrezen dat deze populaire plugin achterblijft in 2019.

Natuurlijk waren er ook veel nieuwe ontwikkelingen. Een aantal van hen worden volgens kenners de trends van 2020. Dit zijn de drie meest genoemde:

Wie 2020 zegt roept 5G
De razendsnelle 5G-verbinding komt in 2020 op grote schaal beschikbaar. Kenners zijn soms kritisch over de gevaren van gezondheid, maar unaniem in hun oordeel dat de mogelijkheden door deze snellere verbinding eindeloos zullen worden. Veel van de trends zijn dan ook gebaseerd op de komende toepassingen.

Hoge verversingssnelheid en kunstmatige hulp
Door de snelle verbinding kun je, letterlijk, veel meer beleven op jouw smartphone. Een hogere verversingsgraad voor het beeldscherm is dan ideaal om zonder vertraging te kunnen gamen. Ook fotograferen en video’s maken krijgen een nieuwe dimensie door het opnemen in hoge resolutie en alle hulp die je door technieken als AI, deeplearning en AR kunt toepassen.

Dubbele schermen en vouwbare smartphones
Door alle nieuwe mogelijkheden willen gebruikers letterlijk meer zien. Toepassingen als dubbele schermen en opvouwbare smartphones, die dit jaar met veel rumoer hun intrede deden zullen dan ook trendsettend zijn in 2020. Samsung neemt hierin wellicht de koppositie nu zij volgens geruchten een zeer betaalbare Smartphone Foldable 2 in de markt zetten. Ook de prototypes van een prijsvechter als Xiaomi maken nieuwsgierig naar de extra schermruimte. Er is dus in 2020 weer genoeg om ja als smartphone-liefhebber aan te vergapen.

Inspiratie: Slashgear

6 reacties

 1. “Op de Samsung Galaxy 10-serie was er geen jack meer te herkennen”

  Galaxy S10 heeft een 3.5mm jack, de S10 plus ook, de S10e ook. Alleen de Note 10 niet…

 2. ben benieuwd wanneer de eerste smartphone komt zonder “gaten”. Enkel van apple hoor ik dat deze in 2021 een iphone zou uitbrengen zonder usb poort.

  ook eens benieuwd naar e-sim bij providers, al is er maar een mondjesmaat smartphone die dat aankan.

  • @jantje_555: Denk niet dat het er voorlopig in gaat zitten.
   Velen zitten er niet op te wachten en zeker nu men inzet op steeds sneller laden dan blijft zelfs de snelste draadloze laadtechniek ver achter.
   Je hebt moet nu dus naast de lader en het snoer ook een charge pad mee nemen en de 3.5mm dongle is dan kansloos, mede als het aansluiten van extra mics (vloggers) en het makkelijk verbinden data dragers (IOS kan dat sinds kort).

   Vele nadelen voor nauwelijks een voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *