Trend: smartphone met dubbel vouwbaar scherm?

Google-patent-dubbel-uitvouwbaar-scherm
Bekende smartphonefabrikant zet in op een dubbel uitvouwbaar scherm.

Toen Xiaomi de eerste bewegende beelden van een uitvouwbare smartphone/tablet bekend maakte reageerden de telecom-volgers enthousiast. Inmiddels blijkt dat zij niet de enige zijn die direct een dubbel uitvouwbaar scherm willen brengen. Uit de recent gepubliceerde patentaanvraag van een andere fabrikant voor mobiele telefoons blijkt dat zij ook bezig is met een dubbel uitvouwbaar scherm.

Dat de telefoonfabrikant deze stap zet is opmerkelijk aangezien zij erom bekend staat nooit haar eigen schermen te ontwikkelen. Dit patent is klaarblijkelijk de uitzondering die de regel bevestigt. In het patent beschrijft men diverse soorten systemen om het scherm te vouwen. Sommigen zijn identiek aan de technologie die bijvoorbeeld Huawei Mate X en Samsung Galaxy Fold gebruiken. In een ander model is echter te zien hoe de telefoon in z-vorm twee maal op te vouwen is. Het lijkt erop dat de buigzaamheid van het glas verkregen wordt door het beeldscherm zo dun mogelijk te houden.

Het is opmerkelijk dat het woord ‘smartphone’ niet een keer in het patent voorkomt. Men heeft het steeds heel neutraal over ‘modern computing devices’ in theorie zou het patent daarmee ook kunnen gelden voor laptops en tablets.

Degenen die nog twijfelen kunnen gerust zijn, het patent is aangevraagd door Google. Daarmee weet je ook direct dat het niet waarschijnlijk is dat Google het beeldscherm zelf zal gaan produceren. Het zal waarschijnlijk zo zijn dat zij een externe producent gaat zoeken die het scherm conform het patent zal produceren. Dat wil zeggen, als het patent in productie wordt genomen. Er zijn immers veel patenten die nooit leiden tot producten die de markt halen. Ook leiden patenten vaak tot een patentenoorlog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *