De supercomputer race lijkt te vertragen

De supercomputer race lijkt te vertragen
Elke zes maanden wordt er een top 500 lijst gepresenteerd waarop de snelste computers ter wereld staand vermeld.

Op dit moment is dat de Chinese supercomputer Tihane-2. Maar deze computer stond in november 2013 en het jaar daarvoor ook al op de nummer één plek. Op de nieuwe lijst die deze maand werd gepresenteerd staat maar één nieuwe computer in de top 10. Dat is namelijk de Cray supercomputer die door de Amerikaanse regering opgestart is.

De lijst wordt altijd gezien als een soort wedstrijd tussen universiteiten, regeringen en zelfs NASA om te zien wie de snelste computer kan maken. Maar het lijkt dat die race zo goed als stil is komen te liggen. In de top 10 staan dan ook precies dezelfde supercomputers dan zes maanden geleden, met uitzondering van de Cray supercomputer die nu op de tiende plek staat.

De snelste computer op dit moment is dus de Tihane-2 die een gemeten snelheid van 33.86 petaflop/s behaalt. Hij maakt gebruik van Intel Xeon Phi processoren met maar liefst 3.12 miljoen kernen. De computer gebruikt 17,808 kilowatt aan energie en zou theoretisch een snelheid van 54.9 petaflops kunnen behalen.

Het lijkt er dan ook op dat de fabrikanten van supercomputers niet zozeer meer de snelste willen maken. Maar juist de systemen die nu bestaan efficiënter maken. Dit zou voor veel systemen een verlaging van het energieverbruik betekenen en daardoor ook veel zuiniger en goedkoper in gebruik worden. De verwachting is dan ook dat de Tihane-2 de aankomende jaren ook nog steeds de nummer 1 plek in bezit zal houden.

In Japan wordt er gewerkt aan een zogenaamde exascale-supercomputer. Deze zal pas in 2020 operationeel zijn. Deze exascale computers zouden 1000 keer sneller zijn dan een petaflop per seconde. Zo heeft Intel een nieuwe generatie Xeon Phi processoren aangekondigd waarmee de eerste stap is gezet naar de exascale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *