Deze 10 dingen moet je niet op Facebook zetten

Facebook Openbaar
Niemand heeft er ooit spijt van gekregen iets niet te hebben geüpload om het zichtbaar te maken voor de rest van de planeet. Andersom? Dat komt regelmatig voor.

1. Bewijs van een misdaad of overtreding
Erg relevant deze week: overtreed je de wet, zet de bijbehorende foto dan niet op Facebook. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die zijn opgepakt omdat ze foto’s maakten met een gestolen toestel (wees voorzichtig met het vertrouwen van iCloud) of poseerden met wapens of gang tatoeages. Niet op Facebook plaatsen! (of beter nog: hou je aan de wet).

2. Aanzetten tot haat
Het enige gevolg is dat iedereen zal aangeven geen meldingen meer van je te willen ontvangen. Oh, je bedoelt het ironisch? Dat interesseert niemand en de meesten zullen dat niet snappen.

3. Gevoelige informatie
Die kun je het beste face-to-face delen. Vecht je aanstaande scheiding niet uit op Facebook. Alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden.

4. Vragen om likes
Likes worden als geldig betaalmiddel geaccepteerd in geen enkele supermarkt bij jou in de buurt. Bedel dus niet om likes.

5. Informatie over anderen
Betrek mensen niet in je post tenzij je zeker weet dat zij daar op zitten te wachten. Het wordt je niet in dank afgenomen. Zelfs een onschuldig geintje kan verkeerd vallen en als digitaal pesten worden opgevat. Bovendien willen mensen graag zelf bepalen wat zij willen delen met het wereldwijde web.

6. Dingen die een verkeerd beeld schetsen voor je (potentiële) werkgever
Je komt niet stomdronken opdagen bij een sollicitatiegesprek. Kom dan ook niet stomdronken opdagen op Facebook. Werkgevers bekijken je social-media-profielen om te ontdekken wat voor vlees ze in de kuip hebben. De kwalificatie ‘dronken idioot’ is voor bijna geen enkele baan een aanbeveling.

7. Kwetsen of uitdagen
Stel jezelf de vraag: wat zou mijn oma hier van vinden? Keurt ze het af, dan is er een goede kans dat minstens één van je 472 facebookvrienden dat ook zal doen. Wat in besloten kring grappig is, is voor een publiek van honderden lang niet altijd geschikt.

8. Je vrienden te pas en te onpas taggen in berichten
De tag is uitgevonden om gemakkelijk foto’s te kunnen delen. Niet om jouw gevoel voor humor (grappige skate-ongelukkencompilaties en gapende babytijgertjes) te delen met je vrienden. Vaker wel dan niet stoor je iemand met iets dat zij helemaal niet zo grappig of interessant vinden.

9. Je vakantie aankondigen met een openbare statusupdate
Geloof het of niet, inbrekers hebben ook een account. De politie waarschuwt ervoor dat criminelen Facebook checken om te kijken welke huizen tijdens de zomermaanden een tijdje leeg staan.

10. Meerdere foto’s van je kleine op een dag
Ja, kinderen zijn schattig, en die van jou nog het meest. Opa’s, oma’s, en in mindere mate ook je vrienden en familie vinden het hartstikke leuk zo nu en dan een kiekje van je kroost voorbij te zien komen op hun tijdlijn. Maar het hoeven er echt geen twintig op een dag te zijn.

Nog geen reacties

  1. 11. Doeftoeter deelaccounts. Deze accounts posten nooit iets persoonlijks, maar delen alleen plaatjes en filmpjes met onzin teksten en huilie huilie spreuken.

  2. 11. Doeftoeter deelaccounts. Deze accounts posten nooit iets persoonlijks, maar delen alleen plaatjes en filmpjes met onzin teksten en huilie huilie spreuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *