Deze 11-jarige verkoopt veilige wachtwoorden voor $2

Mira Modi
Veel mensen denken dat een veilig wachtwoord bestaat uit veel verschillende willekeurige tekens, maar het kan eenvoudiger.

Een aantal willekeurige woorden achter elkaar werkt net zo goed en is makkelijker te onthouden. Het is dan wel van belang dat de keuze voor de woorden ook echt random is.

Mira Modi maakt daarom wachtwoorden via het zogeheten ‘Diceware’-systeem, waarbij dobbelstenen worden gerold en de nummers vervolgens gekoppeld aan woorden in lange diceware-lijsten. Modi biedt wachtwoorden aan die bestaan uit zes woorden die ze zelf bij elkaar heeft gedobbeld.

De moeder van Modi is journaliste Julia Angwin, die werkt aan een boek over privacy op internet. Als onderzoek voor het boek probeerden de twee het diceware-systeem uit, en Modi besloot de wachtwoorden te verkopen tijdens promo-evenementen. Al snel begon ze een website, waar nu dagelijks bestellingen binnenkomen.

Zijn de aangeboden wachtwoorden echt veilig? Modi belooft dat ieder wachtwoord uniek is en ‘verzonden met US Postal Mail, zodat de post niet kan worden geopend door de overheid, zelfs niet met een search warrant‘. Dat klinkt tamelijk veilig. Wel raadt ze aan zelf kleine veranderingen door te voeren, zoals het toevoegen van een aantal hoofdletters of een extra symbool.

Ondertussen worden wachtwoorden wel steeds meer vervangen door alternatieve methoden, zoals stemgeluid of de vingerafdrukscanner.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *