Deze 3 gratis virusscanners leveren de beste bescherming

Deze gratis virusscanners komen het beste uit de tests
Zo bescherm je je tegen virtuele wanpraktijken.

Het is tegenwoordig geen verassing meer dat talloze mensen dagelijks ten prooien vallen aan malware, virussen en phishing-mails. Laatst gaven we je al een guide over het herkennen van malware, maar hoe kun je infectie van je PC of laptop nu voorkomen? Nog beter: Welke gratis programma’s beschermen je het beste tegen het met virussen besmette internet?

Microsoft
We beginnen met een gratis tool voor de Windows-gebruikers onder ons. Naast alle externe software heeft Microsoft zelf namelijk een behoorlijk effectieve virusscanner die gewoon gratis is. Gebruikers van Windows 8 of Windows 10 kunnen Windows Defender gebruiken. Sterker nog, Windows Defender staat bij de meeste PC’s standaard geïnstalleerd, mits je geen andere virusscanner hebt geïnstalleerd of bewust de antivirus hebt uitgeschakeld. Voor Windows 7-gebruikers is het vergelijkbare Microsoft Security Essentials hier gratis te downloaden.

Twee kanttekeningen. Allereerst gebruikt natuurlijk niet iedereen Windows, en is Defender dus niet altijd een optie. Tevens zit de tweede kanttekening in de naam: Security Essentials beschermt je alleen tegen basale bedreigingen; de essentiële bescherming. Defender is een iets uitgebreidere versie, maar voor de piraten, pornoverslaafden en dark web-fanaten onder ons is de gratis Microsoft-software wellicht niet voldoende.

AVG Free
Gebruikers van AVG Free zullen het de laatste tijd gemerkt hebben: De gratis software begint behoorlijk irritant te worden. Waar het alom geprezen programma eerst netjes op de achtergrond bleef en je onmerkbaar beschermde tegen phishing-mails, schimmige websites en twijfelachtige links, heeft AVG de ‘policy’ tegenwoordig wat veranderd. Het overzichtelijke programma maakt zich namelijk schuldig aan vervelende pop-ups en een constante herinnering dat er ook een betaalde versie is. Daarnaast heeft AVG ook een schimmig beleid wat betreft het delen van persoonlijke informatie. Zo zou het bedrijf bepaalde informatie delen met derden, mogelijk adverteerders.

Dat neemt niet weg dat AVG Free bij praktisch iedere test als beste naar voren komt. De interface is ontzettend handig, de software beschermt je tegen kwaadwillende websites, mails en software en je hoeft er geen cent voor te betalen. Ook ondersteunt de software uitgebreide scans van je PC, zodat eventuele bedreigingen verwijderd kunnen worden. Je moet een oogje dicht knijpen voor de negatieve aspecten van het programma, maar dan houd je wel de meest complete gratis software over die er te krijgen is.

Avast
Waar AVG straalt op het gebied van browserprotectie, focust Avast zich op prestatie en betrouwbaarheid. Een virusscanner kan namelijk nogal veel van je PC vereisen. Avast werkt met een beveiligde cloud waardoor een deel van de last van de software als het ware wordt uitbesteed. Daarnaast beschermt het gratis programma je tegen kwaadwillende software. Ook kun je met Avast gebruikmaken van een handige wachtwoordmanager. Het programma helpt je dan om via je browser overal met één wachtwoord in te kunnen loggen. Dit voorkomt de eindeloze struggle van het opvragen van vergeten wachtwoorden.

Dat neemt niet weg dat Avast ook een betaalde versie heeft die je – vooral op het gebied van webprotection – nog beter beschermt. Met de Internet Security-uitbreiding ben je beter beveiligd tegen spam en kwaadwillende sites. Avast is gratis voor zowel Windows als macOS te downloaden.

De drie bovenstaande programma’s leveren doorgaans de beste beveiliging. Dat neemt niet weg dat er talloze gratis scanners zijn met ieder eigen voor- en nadelen. Zo heeft Avira veel aandacht voor webprotection en hanteert een handige interface, en scoort Bitdefender ijzersterk op bescherming maar vergt het meer van je PC.

Toch is er altijd één constante bij het gebruik van welke virusscanner dan ook: jij zelf. Vergeet nooit dat schimmige websites of mails, vreemde links en twijfelachtige bestanden altijd door jouzelf worden aangeklikt. Wat je dus ook doet, zet nooit je eigen gezonde verstand uit, want dat is uiteindelijk de beste bescherming.

16 reacties

 1. Gratis, gratis… je krijgt waarvoor je betaalt. Betaal je niets, dan krijg je reclame en hopelijk een goede virusscanner. Ik betaal gewoon voor mijn virusscanner, ESET Cyber Security Pro (NOD32) en dat kost me wel 70 euro per 3 jaar !! Lijkt me nog wel te overzien als je kijkt waaraan we ons geld nog veel gemakkelijker, zonder veel scrupules, nog meer aan uitgeven.

  • @bietje: NOD32 (‘Norton’) heeft een heel bedenkelijke reputatie als virusscanner, met name vanwege de wijze waarop het zichzelf nestelt in de registry van Windows. Ik weet niet hoe e.e.a. tegenwoordig geregeld is maar een aantal jaar terug zal zo’n beetje op elke Windows pc of laptop een 30 dagen trailversie geïnstalleerd, die dermate slecht te deïnstalleren was, dat andere virusscanners óf niet te installeren waren óf gelijk groot alarm gaven vanwege de vele false positives die de restanten van de Norton installatie veroorzaakten.

   Nee, met de komst van Windows Defender, vanaf Windows 8.x en hoger, is een externe virusscanner eigenlijk overbodig. Wel zinvol is de installatie van anti malware/ransomware software, zoals o.a. Malwarebytes levert. Daarin weet Microsoft (voor alsnog) niet afdoende in te voorzien.

   • @RRRobert:

    Wel even opletten he ?! 😉

    NOD32 van ESET is namelijk absoluut niet Norton Antivirus van Symantec !

    Ik wil geen scanner aanprijzen als – de beste – ieder heeft tenslotte zijn eigen voorkeuren. Echter gebruik ik al minstens 10 jaar de ESET producten, mede omdat deze altijd zeer goed uit de tests komen en daarnaast weinig belasting geven op het systeem (in tegenstelling tot Norton, wat het systeem zeer zwaar belast, daar begon ik namelijk in een ver verleden mee).

    Sinds 2013 werk ik met Mac OSX en gebruik ik ook daarop ESET. Ik ondervind totaal geen nadelen van deze scanners. Ze zijn betaald, geen trials, geen reclame of andere sh*t… je krijgt gewoon erg veel waar voor je geld. Google anders eens op reviews van ESET/NOD32 en je ziet wel wat ik bedoel waarschijnlijk.

    Maar nogmaals, iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Ik heb wel altijd één stelregel gehad en dat is dat ik mijn besturingssysteem en antivirus-programma altijd origineel en dus ook betaald op mijn computers had staan. Daarmee kon ik vrijwel altijd borgen dat mijn basis-systeem stabiel en veilig liep.

 2. MS Defender werkt prima, voor gewoon algemeen gebruik, dit samen met je gezonde verstand en eens per maand de MRT van MS(staat in System32, of WOW64 in het Windows mapje) laten draaien, moet genoeg zijn voor de gemiddelde gebruiker.

  Mocht je toch twijfels hebben, of er iets geheimzinnigs draait op je pc, of laptop, kun je inderdaad zoiets als Malwarebytes, of de gratis Panda-versie installeren en laten draaien, dan komt vanzelf aan het licht, of er wat mee aan de hand is. Mocht je meerdere harde schijven hebben, dan kun je ze allemaal laten controleren voor de zekerheid.

  Maar vooral koppie d’r bij houden en geen vreemde manoeuvres uithalen, dit alles voor een fijne werking van je PC, of laptop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *