Deze adapter voor de nieuwe MacBook kost $79

Deze adapter voor de nieuwe MacBook kost $79
Classic Apple.

De nieuwe MacBook heeft, zoals voorspeld, slechts één poort voor randapparatuur. Aan de linkerzijde is een enkele USB C-poort geplaatst, de nieuwe generatie van USB-aansluitingen die op termijn in talloze apparaten zal verschijnen. Deze poort doet tegelijkertijd dienst als oplaadingang, dus als je aan het laden bent én een beeldschermpje wilt inpluggen, dan heb je pech.

Deze adapter voor de nieuwe MacBook kost $79

Apple verdedigt dit door te stellen dat de meeste randapparatuur tegenwoordig draadloos kan worden verbonden. Puntje voor Apple, want dat is waar laptops naartoe gaan. Maar mocht je toch meer apparaten tegelijk willen aansluiten via ouderwetse kabels, dan kun je wel in de Apple Store terecht voor glimmende, witte verloopstukjes. Met exorbitante prijskaartjes, want Apple.

Een adapter met een HDMI- of VGA-poort, een reguliere USB-poort en een USB-C-poort kost 79 dollar (Nederlandse prijs nog niet bekend). Ethernet-adapters of hubs voor SD-kaarten ontbreken, dus die kun je alleen via andere hardware en een USB-verloopje moeten aansluiten. Ook die USB-verloopjes zijn te koop, á 19 dollar per stuk.

Onderstaand scenario sluiten we daarom niet uit:
Deze adapter voor de nieuwe MacBook kost $79

10 reacties

  1. I.p.v. dat ze vooruit gaan met hun “innovatie” gaan ze hiermee behoorlijk achteruit. Wat bereik je ermee om alle poorten weg te halen, behalve dat het gaat irriteren bij gebruikers die lange presentaties geven op hun laptops, aangesloten aan een scherm en de batterij niet volledig is opgeladen..

    • @rdamnn: Maar wie zegt dat “gebruikers die lange presentaties geven op hun laptops” de doelgroep is van deze machine? Daar hebben ze toch de “pro” lijn voor.

      Net zoals dat HP de Pavilion lijn heeft en de ProBook lijn. Niet elk notebook is gericht op dezelfde gebruiker natuurlijk.

  2. wat een onzin weer; ik heb een macbook uit 2007. 2 usb poorten, firewire (nooit gebruik) , ethernet.. en een laadaansluiting.

    laden deed ik toen al amper, want 4,5 uur accuduur. usb aansluitingen? af en toe, voor een usb-stickie. ff kopieren, stickie er weer uit.. muis was draadloos via bluetooth, en wifi was in 2007 al op veel plaatsen te vinden. Thuis gebruikte ik ethernet (want ik had 100 mbit glasvezel, surfnet!) , maar wifi was toen nog maar 54 mbps. tegenwoordig met wifi AC kom je erg ver. dit is geen laptop voor iemand die 30u per week met een dockingstation en groot scherm aan de slag wil, maar dit is gewoon een mobiele werkplek die zeer mobiel is. als je in paniek raakt om een tekort aan aansluitingen moet je gewoon iets kopen met meer aansluitingen. is nog goedkoper ook! (geen apple fanboy, want ik vind het spul veel te duur geworden… en mijn macbook uit 2007 doet het nog steeds prima…..)

        • @stsv8: ik begrijp wat je zegt, maar feit is het ex tax tarief niet relevant is voor een consument, want je moet het betalen…oftewel: ipv 75 euro betaal je in NL 89 euro voor exact hetzelfde product en dat is balen. Is niet alleen voor deze producten natuurlijk.

          En WTF een kabeltje van 89 euro. Daar moet echt bizarre marge op worden gemaakt!

          • @swordfish: In de US betaal je die sales tax ook gewoon als consument, alleen hebben die rare lui dat niet in de winkelprijs opgenomen, dat merk je pas bij de kassa. De sales tax is (afhankelijk per staat) tussen de 0% en de 12%.

            Maar goed, jouw vraag was of er 25% bijtelling op zit. Nee, maar wel 21% btw.

            Over de prijs van zo’n kabeltje ben ik het met je eens. Maar ja, dat doen winkels al sinds jaar en dag. Scartkabels voor €19,95, HDMI kabels voor €24,95 bij je nieuwe tv verpatsen, het zijn de leuke margeboosters. Als consument moet je misschien even verder zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *