Deze Android emulator komt met een cryptominer

emulator
Altijd opletten.

Toepassingen die ongezien gebruik maken van de rekenkracht van je computer, om voor eigen belang cryptocurrency te minen. Het vraagt power van je PC en kan tevens een prijzigere energierekening opleveren. Deze troep wil je dan ook niet hebben. Er is weer een dergelijke vorm van cryptoware opgedoken en dit keer gaat het om een Android emulator.

Het programma heet Andy Android emulator for Windows. Bij het draaien van deze software wordt op de achtergrond cryptocurrency gemined. De miner werkt onder het kopje ‘Updater.exe’. Via bijvoorbeeld taakbeheer valt de extra toepassing totaal niet op. Het enige wat je op zou moeten vallen is dat de CPU meer vraagt dan gewoonlijk. Die rekenkracht wordt benut door de Updater.exe toepassing.

De ontwikkelaars van Andy Android emulator zeggen niets met deze duistere zaken te maken te hebben. Ze geven de install tool van het programma de schuld. Het lijkt vooral op een “Hij deed het juffrouw!”-verhaal uit te lopen. Uiteindelijk sta je er als computergebruiker alleen voor. Let altijd op met het installeren van programma’s van derden. Maakt je computer opeens meer lawaai na het draaien van een nieuw geïnstalleerd programma, check dan of er iets niet in de haak is. Een virusscanner kan helpen.

Het zijn overigens niet alleen programma’s die stiekem crypto’s minen. Dit soort miners kunnen ook in websites verstopt zijn, of in browser extenties. Voor deze problemen is geen handleiding beschikbaar, dus blijf altijd opletten bij het installeren van nieuwe content of het bezoeken van een nieuwe (onbekende) website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *