Deze app stelt je identiteit vast met één foto

Findface
Gewoon op een terras even een foto maken van dat leuke meisje, zodat je eerst op Facebook kunt zien naar welke bands ze luistert voordat je haar aanspreekt.

Dat klinkt eng, en dat is het ook. Heel erg eng. En naar. En gevaarlijk. En een bedreiging voor je privacy.

In Rusland is het de realiteit. Met de app FindFace kun je een foto maken, daar gezichtsherkenning op loslaten, en vervolgens meteen het bijbehorende Vkontakte (Russische sociale media en schaamteloze Facebook-kloon)-profiel erbij krijgen. Brrr. De app doet dat ook nog eens binnen één seconde en belooft 70% zekerheid. De database van Vkontakte-fotos bestaat uit meer dan twee miljard plaatjes van een slordige 200 miljoen gebruikers.

Niet iedereen vindt dat eng en problematisch, blijkt, want inmiddels gebruikt een half miljoen voornamelijk jonge Russen de app. Dat staat te lezen in een interview dat de ontwikkelaars gaven aan The Guardian. Ze prijzen het vooral aan als datingtool. Maar daar bestaat al Happn voor, en bovendien kun je ook eens proberen iemand in het echt aan te spreken.

Je kunt je ook het volgende afvragen: zou de Russische overheid wellicht wat leuke toepassingen weten voor de app? En inderdaad, die willen er werk van maken. Er zou zelfs al worden onderhandeld over een deal waarbij de software wordt gebruikt in de ruim 150.000 cameras die in Moskou zijn geplaatst. Handig bij een misdrijf, maar misschien ook bij demonstraties?

Naast de overheid zouden ook casinos geïnteresseerd zijn in FindFace. En dan zijn er nog de winkels, die hun advertenties dan weer beter kunnen aanpassen op verschillende groepen aspirant-kopers.

Het ligt niet voor de hand dat FindFace snel onze kant op komt. Integratie met Facebook zou te complex zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *