Deze Apple hardware jailbreak gaat terug tot 2010

Auteur: , Geen reacties
hardware-jailbreak-iphone-apple

Lukt op iPhones, iPads en meer devices.

Met een jailbreak kan je iOS naar jouw hand zetten en ook Apps downloaden die niet in de officiƫle Appstore worden aangeboden. Jailbreaken was jarenlang populair en tijdens iOS 12 weer even terug, maar Apple heeft dat gat snel gerepareerd. Nu werd het jailbreaken al minder populair, maar Apple blijft er toch zeer kritisch op.

Toch is het voor veel mensen nog steeds een sport om op zoek te gaan naar jailbreaks. Een onderzoeker, luisterend naar de naam Axi0mX, heeft na, naar eigen zeggen een jaar, research een enorme jailbreak gevonden. Deze verloopt niet via het iOS-besturingssysteem. De zwakke plek blijkt deze keer de gebruikte chip. Volgens de maker betreft het dan ook een “permanent unpatchable bootrom exploit”. Op basis van kwetsbaarheden in de secure boot ROM kunnen gebruikers van Apple-devices met een A5 tot en met A11-chip de volledige controle over hun toestel claimen.

Kort gezegd zou deze jailbreak moeten werken voor iPads en alle iPhones vanaf de iPhone 4S tot en met de iPhone X. Het bijzondere van een jailbreak in de secure boot ROM is dat de fabrikant, in dit geval Apple, fysieke toegang tot de chip moet hebben om de kwetsbaarheid met siliconen te verwijderen. Hoe bijzonder deze vondst is blijkt uit het feit dat de laatste hardware jailbreak uit 2009 stamt.

De ontwikkelaar legt in deze Twitter-draad uit hoe hij zijn jailbreak vond en wat mogelijke gevolgen zijn.

Overigens heeft hij de jailbreak niet kant-en-klaar op een opvolger van Cydia gezet, maar heeft hij de code gedeeld via Github. Jailbreakers zullen dus zelf aan de slag moeten. Hier hoort uiteraard de opmerking bij dat dit niet zonder risico is en dat Apple ongetwijfeld de garantiebepalingen verscheurt als blijkt dat er na jailbreak een schade ontstaat.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).