Deze bekende apps spioneren stiekem op jouw iPhone

Expedia spioneert stiekem
Jij dacht dat Apple je privacy wel zou beschermen? Think again.

Ja, Apple doet er alles aan om ervoor te zorgen dat apps geen toegang kunnen krijgen tot jouw informatie. Maar als die apps allerlei schimmige methodes gebruiken om je toch helemaal te kunnen volgen, dan staat ook Apple blijkbaar machteloos. Het is immers TechCrunch dat nu aan het licht moet brengen dat er iets mis is.

Wat blijkt: populaire apps van banken, hotels, reiswebsites, luchtvaartmaatschappijen en telecomaanbieders verzamelen allerlei informatie over je en verdienen daar in sommige gevallen veel geld aan. Het gaat om apps die gebruik maken van Glassbox, software die als het ware opneemt wat jij in een app doet, inclusief alle toetsaanslagen.

Daarbij gaat volgens TechCrunch nogal eens wat mis, want bedrijven als Air Canada zouden je paspoortgegevens moeten maskeren, maar doen dat niet. Zo kan het dat er ergens in Canada (als je geluk hebt) een server staat waar niet alleen jouw paspoort, maar ook de gegevens van duizenden anderen opgeslagen staan.

Andere Glassbox-klanten zijn onder andere Abercrombie & Fitch, Hotels.com, Singapore Airlines, Expedia, Hollister, maar ook ‘onze’ ING Bank. In geen van de gevallen staat in de algemene voorwaarden dat er schermopnames worden gemaakt, dus dat is sowieso behoorlijk schimmig. De vraag is hoe lang Apple dit door laat etteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *