Deze bekende Nederlanders zijn betrokken bij Bitcoin scams

Deze bekende Nederlanders zijn betrokken bij Bitcoin scams

Deze bekende Nederlanders zijn betrokken bij Bitcoin scams

Facebook erkent verdachte praktijken, maar grijpt vooralsnog niet in.

Wees gerust, er zijn (voor zover bekend) geen bekende Nederlanders actief om jou in schimmige Bitcoin deals te betrekken. Wel is de werkwijze met zo’n dubieuze kop exact de wijze waarop een groep, vooralsnog onbekende, Bitcoin-scammers actief is. Zij schromen er niet voor om bekende Nederlanders in advertenties te misbruiken als pleitbezorgers van hun ‘Bitcoin revolution’. Nadat eerder al de namen van Humberto Tan en John de Mol in de advertenties werden misbruikt is het nu de beurt aan Ruud Feltkamp (ex-acteur uit GTST) en Twan Huys. In een nepadvertentie worden zij ook misbruikt.

De foto is echter een gefotoshopte montage en de publicatie lijkt van weekblad Elsevier te komen. Ook staat op de site een interview tussen Twan Huys en Ruud Feltkamp dat op 11 maart gegeven zou zijn in RTL Late Night dat, zoals we weten, een week eerder stopte. Wie echter goed naar de URL kijkt (deze hebben we bewust niet als link geplaatst, maar luidt tippub.com/lp/nl/ruud/) ziet dat deze niets met Elsevier te maken heeft. Ook blijkt deze truc al langere tijd internationaal te worden toegepast.

Het is extra zuur voor Ruud Feltkamp. Hij heeft namelijk het interview daadwerkelijk gegeven, maar al in vorig najaar. Hij maakte toen bekend dat hij stopte met zijn rol in Goede Tijden Slechte tijden om aan zijn eigen Bitcoin-bedrijf te gaan werken. Dit bedrijf heeft uiteraard niets te maken met deze oplichting. Hij wordt inmiddels zo vaak benaderd over de nepadvertentie dat hij zijn gebruikersnaam op Twitter heeft aangepast.

Wie de Twitter-feed goed leest merkt dat er inmiddels ook op LinkedIn wordt geknoeid met de naam van Ruud. Degenen die er toch intrappen komen (in ieder geval via de Facebook-advertenties) uit bij een bedrijf met de naam Olympus Markets. Hoe het proces in zijn werk gaat kun je precies lezen op de site van Opgelicht.

Er zijn zelfs verhalen bekend van mensen die, nadat zij tot twee keer toe in bovenstaande praktijken waren getrapt, vervolgens werden benaderd door een ander bedrijf. Zij claimden dat zij het geld dat verloren was konden terughalen, maar hadden wel een voorschot nodig om de kosten te kunnen voldoen. Degenen die daarin trapten waren voor de derde keer de klos. We kunnen dus niet genoeg waarschuwen om niet met dit soort boeven in zee te gaan en goed uit te zoeken of je wel met een betrouwbare partij zaken doet als je wilt investeren. Er werd immers vorig jaar alleen al zo’n miljard buit gemaakt bij Bitcoin-diefstallen.

Facebook meldde in een reactie in eerste instantie dat de advertenties ‘binnen de regels vallen’. In een latere en uitgebreidere reactie gaf Facebook aan dat dit niet het geval is en dat zij juist kritisch zijn op adverteerders die financiële producten zoals Bitcoins aanbieden. Ook laten zij weten dat de advertenties inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten. Waarom de advertenties dan toch nog te zien zijn is niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *