Deze Bionic man wint zilver op ‘Olympische Spelen’

Auteur: , Geen reacties
https://static.apparata.nl/images/2016/exoskelet-cybathlon.jpg

exoskelet-cybathlon Een mooi verhaal van hoe robottechnologie helpt om dromen van mensen waar te maken.

Mark Daniel raakte in 2007 permanent verlamd aan zijn benen door een auto-ongeluk. Ondanks deze enorme klap heeft hij nooit opgegeven met hopen op herstel. In 2010 wordt Mark tijdens een revalidatiesessie getipt door zijn fysiotherapeut: een non-profit organisatie genaamd ‘The Institute for Human and Machine Cognition’ is op zoek naar een veelbelovende kandidaat die interesse heeft in een exoskelet-project. Hij twijfelde geen moment en zocht direct contact op met het bedrijf, in de hoop dat hij ooit weer zou kunnen lopen.

Het exoskelet van Mark heet de Mina2. Deze is in samenwerking met Star Protoype gemaakt, een bedrijf dat zich richt op het maken van innovatieve prototypes. Het exoskelet van 34 kilo is bestand tegen zware weer- en terreinomstandigheden en houdt het 2 uur uit op een volle accucyclus. Na veel zware trainingssessies is het Mark gelukt om zich klaar te stomen voor de ‘Cybathlon’ in Zurich: een olympische spelen voor atleten die gebruikmaken van robot-protheses om zich voort te bewegen. Mark beloonde zichzelf en het team met een keurige tweede plaats, waardoor hij een olympische droom in vervulling zag gaan.

Alhoewel het evenement grotendeels draait om winnen, kan de Cybathlon ook gezien worden als een geslaagde droom of concept. In het interview met Mark wordt duidelijk dat de achterliggende gedachte van het event is om mensen dankzij robots zelfstandig op de been te brengen. Wie weet verdrijft het exoskelet de rolstoel in de toekomst, waardoor hulpbehoevenden minder afhankelijk worden van anderen.

IMHC is ondertussen druk bezig met het doorontwikkelen van de Mina2. Binnen 5 jaar tijd moet het apparaat geheel zelfstandig keuzes kunnen maken op basis van wat de gebruiker wilt doen. Zo bewijst het exoskelet naast een amuserende functie ook keer op keer dat het een toegevoegde waarde kan hebben voor de mensheid.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).