Deze browser hijacker heeft al 250 miljoen pc’s geïnfecteerd


Het gaat waarschijnlijk om de grootste adware-epidemie aller tijde.

Een Chinese browser hijacker, ook wel adware genaamd, heeft wereldwijd al meer dan 250 miljoen systemen geïnfecteerd. Beveiligingsbedrijf Check Point Threat Intelligence constateerde de massa-infectie op een gigantisch aantal systemen over de hele wereld. Het zogenaamde Fireball-virus heeft volgens het bedrijf uitzonderlijk kwaadaardige toepassingen.

Het programma wordt gebruikt door Rafotech, een bedrijf dat op deze manier online advertentie-inkomsten binnenhaalt. Check Point: “Op dit moment installeert Fireball plug-ins en toegevoegde configuraties die de weergave van advertenties boost, maar het zou daarentegen gemakkelijk omgezet kunnen worden tot prominente verspreider van additionele malware.”

Geïnfecteerde computers beïnvloeden het internetgebruik van het slachtoffer, hoofdzakelijk door de gebruiker door te sturen naar neppe zoekmachines. Daar krijgt het slachtoffer vervolgens bepaalde advertenties te zien. Daar houdt het daarentegen niet op.

Spionage
Check Point: “Die neppe zoekmachines bevatten onder andere ‘pixel tracking’, een manier om gegevens van de gebruiker te ontfutselen. Fireball heeft dus de capaciteit om slachtoffers te bespioneren, computers met meer malware te infecteren en zelfs kwaadwillende code op geïnfecteerde systemen te installeren. Hierdoor ligt de beveiliging van systemen en gehele netwerken wagenwijd open.”

Landen die het meest geïnfecteerd zijn
Bron: Check Point

Vooral India en Brazilië zijn op het moment slachtoffer van de malafide marketingstrategie. De landen zijn respectievelijk goed voor 10.1% en 9.6% van de geconstateerde infecties. In de Verenigde Staten werd iets meer dan 2 procent van de 250 miljoen infecties geconstateerd. Hoeveel computers en netwerken er in Nederland geïnfecteerd zijn, is niet duidelijk.

Zakelijke infectie
Nog alarmerender is het feit dat 20% van alle bedrijfsnetwerken wereldwijd volgens Check Point geïnfecteerd zijn. Talloze bedrijven zouden dus een gigantisch risico lopen, wat indirect ook toepassing heeft op de consument. Hoewel we misschien allemaal een beetje moe worden van deze waarschuwingen, moet men zich realiseren dat bedrijven veel informatie over ons bezitten. Je hoeft geen Hollywood-screenwriter te zijn om te bedenken wat voor desastreuze gevolgen dat kan hebben.

In dezelfde blogpost geeft Check Point je tips over hoe je je kunt weren tegen deze absurde praktijken. Oh, en hier nog een top 3 gratis virusscanners om te checken of je wellicht al geïnfecteerd bent en met deze checklist erbij kun je eventuele symptomen herkennen.

Eén reactie

  1. 20% van alle bedrijf netwerken ter wereld en 250 miljoen? onder die 250 miljoen zitten waarschijnlijk een hoop solo’s maar oke. laten we zeggen dat 200 miljoen bedrijf is, dan zouden er 1 miljard bedrijfnetwerken op aarde zijn? beetje veel? zelfs met 20%=100 miljoen is het nog veel, een half miljard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *