Deze ‘bus’ scheurt gewoon over de file heen (video)

Auteur: , 4 Reacties
Filebus

Innovatie waar je wat aan hebt.

Het soort idee dat een kind bedenkt, maar bij nadere beschouwing op praktische bezwaren stuit. Maar niet dit keer, want in China doen ze het gewoon: een bus die óver de file gaat. Inmiddels zouden zelfs Brazilië, Frankrijk, India en Indonesië belangstelling hebben.

De TEB-1, oftewel de Transit Elevated Bus, heeft gisteren in de stad Qinhuangdao zijn eerste testrit gemaakt. Een boeiend schouwspel. Het gevaarte is maar liefst 22 meter lang, 7,8 meter breed en 4,8 meter hoog. TEB-1 biedt ruimte aan 300 passagiers die liever over de file zoemen dan er zelf in te staan.

Aan beide kanten van de weg ligt een rails, waar de poten van de TEB op worden geplaatst. Boven de weg ligt dan de grote cabine met passagiers. Voor de automobilisten beneden moet het zijn alsof ze vanuit het niets in een tunnel terechtkomen. Kwestie van wennen, waarschijnlijk.

Het concept werd voor het eerst onthuld in 2010 en zes jaar later hebben al vijf Chinese steden contracten afgesloten om de TEB naar hun wegen te brengen. Van binnen heeft het ding een interieur dat nog het meest lijkt op een extreem ruime, luxe metro. (via Autoblog)

Check een paar foto’s van de testrit hieronder, en natuurlijk de video op autojunk.nl.

Teb

Teb interieur

TEB 14 reacties

hebben ze daar dan geen vrachtwagens of camping cars rijden op die straten?
@Jantje_555: ook ’t eerste wat ik dacht..
@Jantje_555: Oh, filmpje gekeken. Blijkt waarschuwingsbalkje achterop te zitten. En aparte banen waar dan blijkbaar geen hoger materiaal mag rijden.
Maar goed dat Indonesië ook interesse toont. Kunnen ze daar wel gebruiken. Zelfs in de busstroken voor die zeer hoge Transjakarta (en aanverwante) bussen, weten ze daar nog files te maken.

Maar ja wat wil je he: Alleen al in Jakarta kent men 4 miljoen auto’s en meer dan 3x zoveel motoren…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).