Deze elektrische auto kun je zelf downloaden en uitprinten

Strati
De Local Motors Strati EV is niet alleen de eerste elektrische 3D-geprinte auto, je kunt hem ook nog eens helemaal zelf ‘afdrukken’.

Local Motors heeft dit volledige project onder een zogenaamde Creative Commons licentie gemaakt. Dit betekent dat alle bestanden (inclusief de 3D-print instructies) volledig op de website van de autofabrikant komen te staan. Het enige wat je nodig hebt is een 3D-printer die groot genoeg is. En mocht je alleen een kleine voor handen hebben, dan kun je altijd nog een miniatuur uitprinten om op je bureau te zetten.

Zelf meedenken
Door deze licentie is het ook mogelijk voor buitenstaanders om mee te doen met het verbeteren van de Strati. Zo kunnen ze kleine tweaks voorstellen of mods, op de officiële website van de Strati. De enige kanttekening die Local Motors erbij heeft geplaatst is dat je de auto niet kunt verkopen.

Strati

Al vanaf het begin zijn fans betrokken geweest bij de totstandkoming van de auto. Zo konden mensen stemmen op welk design hij zou krijgen. Daarna waren er 212 lagen van een speciaal soort plastic en carbon fiber (koolstofvezel) nodig om de elektrische wagen uit de 3D-printer te laten rollen in 44 uur tijd. Op de foto’s ziet de Strati er misschien wat teer uit, maar volgens CNet voelt het aan als metaal en is het ijzersterk.

Niet alles geprint
Alleen de stoelen, wielen, lampen, vering en wat andere zaken onder de motorkap kunnen niet geprint worden, dus die zul je los aan moeten schaffen. Voorlopig gaat het nog om een prototype, maar Local Motors maakt zich hard om hun uitvinding in 2015 legaal op de weg te krijgen. Misschien wordt de maximum snelheid van 50mph dan ook nog opgeschroefd.

Eén reactie

  1. Ik heb overwogen om mee te doen maar kwam helaas tijd te kort. Super leuk project, LM blijft zich toch maar vernieuwen.

    Het ontwerpt vind ik wel een beetje jammer, het ziet er uit alsof je het ook met traditionele fabricage had kunnen doen. het leuke van 3d printen is dat je compleet vrij bent in vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *