Deze foto’s van de Veil Nebula zijn fantastisch

Auteur: , Geen reacties
mistig sterretje

De Hubble ruimtetelescoop blijft maar waanzinnige beelden naar de aarde sturen. De gigantische verrekijker hangt al ruim 25 jaar boven ons hoofd, maar hij is nog steeds beter dan de camera op je telefoon. Deze plaatjes van de Veil Nebula wil je zien.

De Veil Nebula (oftewel de Sluiernevel) werd in 1997 al eens door de Hubble telescoop geschoten, maar toen nog niet met de Wide Field Camera 3. Die camera is er namelijk pas in 2009 aan opgehangen. Dankzij de nieuwe beelden kunnen we zien hoe de nebula zich de afgelopen 18 jaar heeft ontwikkeld.

Het geheel is ontstaan toen er een ster die twintig keer zo groot als de zon was aan het eind van zijn leven ontplofte. Dat was ‘nog maar’ 8.000 jaar geleden. De nevel ligt 2.200 lichtjaar bij ons vandaan en heeft een doorsnee van 110 lichtjaar.

De felle kleuren zijn allerlei verschillende soorten gas die eigenlijk gewoon in de kleuren zijn gephotoshopt, da’s een kleine teleurstelling. Deze show kun je dus niet live gaan bekijken als je even in je ruimteschip stapt. Gelukkig hebben we de foto’s nog, en in 3D. En wat filmpjes.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).