Deze iOS 8 features heeft Apple gejat van Android

iOS KitKat
Er was behoorlijk wat te doen om de WWDC keynote gisteravond waar Apple niet alleen OS X Yosemite, maar ook iOS 8 onthulde. Beide besturingssystemen brengen immers een behoorlijk aantal verbeteringen met zich mee waar Apple-fans al lang op hebben gewacht. Maar niet alles is vernieuwend.

Bij iOS 8 kun je bijvoorbeeld denken aan widgets, interactieve meldingen, een verbeterde zoekfunctie en een virtueel toetsenbord dat een stuk slimmer werkt. Het enthousiasme over de verbeteringen in iOS 8 was kort na de keynote groot, maar het OS is minder vernieuwend dan je misschien denkt. Hieronder 7 features in de nieuwe iOS-versie die Apple ogenschijnlijk van Android heeft gekopieerd.

1. Widgets
iOS 8 verschijnt aankomende herfst en vanaf dat moment kunnen iPhone- en iPad-bezitters aan de slag met widgets, die in Android natuurlijk al veel langer te gebruiken waren. Toch werken widgets in iOs anders; je pint ze namelijk vast aan het “Vandaag”-scherm in het berichtencentrum om op de hoogte te blijven van updates. Niet enorm handig, maar je moet wat als iOS-gebruiker.

2. Woordvoorspelling en alternatieve keyboards
Woordvoorspelling en alternatieve keyboards
Dankzij QuickType hebben iOS-gebruikers straks – net als Android-gebruikers – eindelijk de beschikking over een slim toetsenbord dat woordsuggesties doet tijdens het typen. Bovendien biedt iOS 8 voor het eerst in de geschiedenis van het mobiele besturingssysteem de mogelijkheid om het standaardtoetsenbord te vervangen door eentje van een derde partij, zoals Swype. Android heeft gebruikers altijd al de optie geboden om een ander keyboard in te stellen.

3. Ok, Siri
Siri mag dan nog niet beschikbaar voor Nederlandstalige gebruikers, maar als je je iPhone of iPad in het Engels gebruikt, kun je straks wel de digitale assistent starten met het stemcommando ‘Hey, Siri’. Dat klinkt bekend! Sinds Android 4.4 (KitKat) is het op eenzelfde manier mogelijk om zoekopdrachten te starten met het commando ‘Ok, Google’.

4. Spotlight
Spotlight
Ook Spotlight is in iOS 8 van een update voorzien. De ingebouwde zoekfunctie heeft nu de mogelijkheid om webresultaten te betrekken in je zoekopdracht. De standaard zoekfunctie in Android heeft deze optie al jaren. Voer een zoekopdracht uit en je krijgt lokale zoekresultaten én resultaten van het web.

5. Interactieve meldingen
Apps in Android en iOS hebben de optie om meldingen te tonen, maar voorheen kon je alleen bij eerstgenoemde notificaties ook daadwerkelijk opvolgen met een reactie. Denk bijvoorbeeld aan het beantwoorden van een binnenkomend Gmail-bericht. Sinds iOS 8 biedt Apple ook een dergelijke functie aan. Handig, maar alles behalve origineel dus.

6. iCloud Drive
Voor veel Apple-gebruikers komt Dropbox-kloon iCloud Drive als een welkome verrassing. De clouddienst zorgt dat je bestanden worden gesynchroniseerd en overal zijn te benaderen met je pc, Mac en iOS-apparaat. Op iOS is Drive ook een brug tussen verschillende apps. Bovendien worden dankzij Drive foto’s op je iPhone nu allemaal geüpload naar iCloud, zonder het limiet van 1000 foto’s dus. Enig nadeel: de gratis ruimte die Apple gebruikers biedt, is beperkt tot 5GB en alleen tegen betaling uit te breiden. Google+ biedt al veel langer de optie om automatisch foto’s te backuppen en geeft gebruikers onbeperkte ruimte voor het uploaden en bewaren van foto’s. Een reservekopie van je foto’s hoeft dus niks te kosten.

7. Video’s in de App Store
En dan tot slot de App Store: vanaf iOS 8 toont deze optionele video’s en trailers bij apps, zodat gebruikers een indruk krijgen van de werking ervan. Wie regelmatig Google Play bezoekt, is videopreviews al vaker tegengekomen. Weer een feature dus die Apple lijkt te hebben gekopieerd van concurrent Google.

iOS 8? Make that iOS KitKat.

Lees ook: 8 dingen die je moet weten over iOS 8.

[lg_folder folder=”Apple/iOS_8/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

  1. “Niet zo handig” in punt 1, moet naar mijn mening zijn handiger, want nu kan ik in elke willekeurige app het Berichtencentrum omlaagschuiven kijken en weer omhoogschuiven, om vervolgens gewoon verder te gaan met de app waar ik mee bezig was enndus niet de app verlaten en naar het homescreen moeten om m’n widget te bekijken.

  2. Logisch, willen ze nog niet meer klanten kwijt raken. Je zou vandaag de dag niet de eerste zijn die overstag gaat door de innovatie van android!

  3. alleen blijft Android beter, in de store kan je een kwartier lang een betaalde app testen en daarna je geld terug krijgen. In de Play Store kan je verder ook met PayPal betalen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *