Deze JSF helm is de coolste Virtual Reality goggle

Luke I am your father
Goed, het kost allemaal een hoop geld, maar soms levert veel geld uitgeven dan iets cools op. De JSF is zo’n geval. Vliegen doet ie nauwelijks, maar Virtual Reality kan hij wel. Dankzij het Gen III Helmet Mounted Display System.

Vergeet de Oculus Rift, dit is een veel mooier stukje techniek. De helm die de piloten van de F-35 Joint Strike Fighter op krijgen is er niet alleen om hun hoofd te beschermen tegen rondvliegende stukjes vliegtuig. Nee, de helm van ongeveer 2,5 kilo is integraal onderdeel van de besturing van het duurste wapen dat de wereld ooit heeft ontwikkeld.

Waar de standaard huis-, tuin- en keukenstraaljagers een head up display hebben voor de piloot heeft Rockwell Collins een nieuw systeem ontwikkeld waarbij het hele gebeuren word geprojecteerd op het vizier van de helm. Het is dus een soort doorzichtige Virtual Reality Goggle geworden. Een van de coolste functies die daardoor mogelijk is gemaakt is dat de piloten nu door zichzelf en door het vliegtuig heen kunnen kijken. Camera’s aan de buitenkant van het jachtvliegtuig maken dat mogelijk, maar dat is niet het enige, want die camera’s kunnen ook gebruikt worden voor nachtvisie. Daardoor hoeft de piloot niet een aparte nachtkijker op te zetten in zijn kleine cockpitje.

Maar het allercoolste dat de ontwikkelaars van Rockwell Collin hebben bedacht is het richtsysteem. Waar de boordkanonnen van de Apache gevechtshelikopters altijd gericht staan in de richting waar de piloot zijn hoofd draait, heeft de piloot van de JSF een nog machtiger wapen. De raketten van de JSF kunnen zich automatisch ‘locken’ op alles waarnaar de piloot kijkt. Hij kan daardoor razendsnel om zich heen schieten op alles waar hij naar kijkt.

Dat is natuurlijk vrij handig, want echt goed vliegt die hele Joint Strike Fighter blijkbaar niet, wel zo fijn dat je je dan goed kunt verdedigen. In de tussentijd kunnen gewone mensen bij Transavia ook spelen met VR.

6 reacties

   • @noreplacementfordisplacement: Nou het is niet bepaald een denderend vliegtuig. Vergeleken met andere toestellen is het een vrij lomp en traag draaiend toestel dat in een dogfight het nog wel eens af kan leggen tegen veel oudere toestellen. Dat het vliegtuig over wapens beschikt die er voor zorgen dat het niet tot een dogfight hoeft te komen omdat de vijand al op lange afstand van zijn sokken word geschoten is in dat opzicht even niet relevant. Feit is dat het een heel veel beter toestel had kunnen zijn, daar zijn veel critici het over eens.

    • @MrSkyline: Achja, het gaat wel alles kunnen en de sustainment is aanwezig voor de jaren die eraan gaan komen. Als je je verdiept in de media berichten (bijv dat verschrikkelijke bericht van Je Gelooft Nooit Wat Er Gebeurde Toen Een F35 Tegen Een 40 Jaar Oude F16 Een Dogfight Vloog en dat soort hersenloze troep) lees je dat de F-35 een AF-2 model was (testmodel met zwaardere structuur en verouderde software). Ik denk dat alleen vakbladen zoals AviationWeek met degelijke analyzes komen over strategische en operationele waarde van de F35.

 1. We moeten er maar vanuit gaan dat dit het beste is wat er nu te koop is … Simpel !

  Waarom ? Als dat niet zo is dan krijg je dat NOOIT te horen. Defensie gaat echt niet de vuile was buiten hangen als blijkt dat het waardeloos is en de politiek zal dat ook nooit bevestigen.
  Kortom, dit project moest slagen en dat zal gebeuren ook, of het nou werkt of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *