Deze kleine robotjes kunnen door je bloed zwemmen

Micro-zwem-robots
Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar manieren om robots in onze bloedbaan te krijgen. Dit team van geleerden zegt het wondermiddel in handen te hebben.

Wetenschappers aan het Duitse Max Planck Instituut voor Intelligent Systems presenteerden onlangs een robotje dat haast niet met het blote oog te zien is. De microbot beweegt zich voort door heen en weer te zwaaien, zodat hij door bloed, oogbal-vloeistof en andere vloeistoffen in je lichaam kan zwemmen.

Schelptechniek
De zwemtechniek van de robots valt het beste te vergelijken met dat van een schelp. Deze techniek is uitermate geschikt om door vloeistoffen te bewegen die dikker en dunner kunnen worden (zoals bloed). Bovendien verbruikt het relatief weinig energie, zodat de microbots geen batterij nodig hebben en hun energie halen uit een extern magnetisch veld.

[gv data=”eZ05z6ebKDQ”][/gv]

Nog geen doel
Voorlopig hebben de geleerden nog geen specifiek doel voor ogen met hun microbots, al hopen ze wel dat hun research een belangrijke bron wordt voor andere teams, die er geavanceerde medische technologie mee kunnen maken. Zo zouden ze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om cellen te genezen. De wetenschappers gaan met hun techniek dus Google achterna.

Meer weten over de robots van het Max Planck Instituut? Hun volledige onderzoeksverslag is hier te lezen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *