Deze kneus gaat 20 jaar de bak in na ‘grapje’ in Call of Duty

Auteur: , 1 Reactie
Heftig

De jongen gaat de bak in voor 51 misdaden, waaronder het swatten van een online rivaal.

In een van de meer tragische gevolgen van een online vete werd eind 2017 een onschuldige man doodgeschoten in zijn huis. Degene die het bloed aan zijn handen heeft gaat voor 20 jaar de bak in, nadat bleek dat hij werkelijk geen enkel concept van de realistische gevaren van zijn acties had.

Tyler Barriss was niet zomaar een gamer, zo blijkt uit een samenvatting van AP News. Barriss werd schuldig bevonden aan 51 misdaden, waaronder het meermaals bellen van de Amerikaanse hulpdiensten zonder dat daar aanleiding voor was.

De doorslag was het ‘swatten’ van een rivaal van Barriss tijdens een potje Call of Duty. Tijdens een weddenschap om $1,50 liep het conflict dusdanig uit de hand, dat dreigementen werden uitgewisseld. De andere partij, een jongen genaamd Shane Gaskill, daagde Barriss uit ‘iets te proberen’, waarna een man genaamd Casey Viner de beruchte Barriss een adres opgaf waarvan hij dacht dat het dat van Gaskill was. Voor de zoveelste keer belde Barriss de politie en beweerde tijdens het gesprek (waarin hij zich voor deed als Gaskill) dat hij een moord had gepleegd en zijn gezin gijzelde.

Volledig in Amerikaanse stijl rukte een klein leger aan SWAT-agenten uit naar het opgegeven adres. Het was daarentegen niet Gaskill, maar Andrew Finch die op het adres woonde. Hoewel Finch geen wapen had en de deur opende, vonden agenten het toch nodig om hem dood te schieten.

De swatter wist een deal te sluiten met het Amerikaanse openbaar ministerie en gaat voor twee decennia de bak in. Dit is volgens het artikel de langste straf die iemand ooit heeft gekregen voor het onterecht bellen van hulpdiensten, al had de uiteindelijk straf veel hoger uitgepakt als Barriss de deal niet had gesloten.

Barriss, die 46 zal zijn als hij weer op vrije voeten komt, verontschuldigt zich tegenover de familie van Finch en neemt volledige verantwoordelijkheid voor zijn acties. Ja, makker, had dat 50 telefoontjes eerder gedaan.

In de onderstaande video zijn 10 incidenten van swatting achter elkaar gezet. Hoewel het filmpje best grappig is kan het dus ontzettend naar aflopen en het moge duidelijk zijn: doe dit soort ongein niet!1 reactie

“Hoewel Finch geen wapen had en de deur opende, vonden agenten het toch nodig om hem dood te schieten.”

Klinkt redelijk negatief, Maar onthoud wel dat Agenten ALTIJD risico lopen.
Zelfs bij een doodnormaal gezin staan ze al snel op spanning bij kleine details.
Als je bijvoorbeeld doodnormaal een tikkeltje te snel en overwachts een zwarte portomonnee (ID/paspoort) tevoorschijn tovert, Dan is dat voor de Agent Al snel een geval van leven en dood, mochten ze in een fractie van een seconde het idee hebben dat je een pistool trekt. Dat is bij matig licht erg lastig te onderschijden… beeld je de situatie maar in…
Gelukkig valt het hier in Nederland nog reuze mee, Maar in Amerika gebeurd dit vanzelfsprekend een stuk vaker.
De agenten staan daar vrijwel altijd op scherp. En het word je ook sterk aangeraden om je handen zichtbaar op je stuur te houden en continue vragen wat de volgende stap is, en duidelijk maken welke bewegingen je gaat maken. “Ik ga mijn zwarte portomonnee uit de deskboard halen”.

Geen idee hoe dat in dit SWAT geval fout is gegaan, Maar de kleinste details kunnen drastische gevolgens hebben..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).