Deze mini-generator zet lichaamswarmte om in stroom


De thermo-elektrische generator is eindelijk klein en efficiƫnt genoeg om straks in al je wearables te worden verwerkt.

Professor Jin Cho en zijn team aan het Korean Advanced Institute of Science and Technology hebben een thermo-elektrische generator gemaakt die verwerkt is in een dun stuk glasweefsel. Deze generator zet lichaamswarmte om in elektriciteit en is daarmee ideaal voor wearables zoals smartwatches, fitnestrackers en wellicht heeft je slimme bril er later ook iets aan.

Onderstaand prototype van de KAIST thermoelectric generator kan momenteel tot 120 keer gebogen worden zonder dat er elektriciteitsverlies optreed:
KAIST thermoelectric generator

Er zijn momenteel twee typen thermo-elektrische generatoren: een die gebaseerd is op organisch materiaal, en een die wordt gemaakt van anorganisch materiaal. Als er organische materialen worden gebruikt zijn ze flexibeler en in een kleinere behuizing te verwerken, maar het nadeel is dat de stroomafgifte klein is. Non-organische versies hebben juist weer een groter rendement, maar zijn een stuk groter en minder ideaal voor wearables. Het team aan de Koreaanse universiteit zegt nu een productietechniek te hebben ontwikkeld waarbij het organisch materiaal in het glasvezel kan worden verwerkt, waardoor de stroomafgifte wƩl groot is maar het geheel een zeer geringe omvang heeft.

Prototypes met een huidcontactoppervlakte van 10 vierkante centimeter zouden 40 mW aan stroom op kunnen wekken. Niet veel, maar het zorgt er wellicht voor dat je smartwatch niet iedere dag aan de lader hoeft.

EĆ©n reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *