Deze nieuwe aandelenbeurs gaat Wall Street slopen

Auteur: , Geen reacties
IEX

De ambitieuze startup IEX heeft toestemming gekregen van de Securities and Exchange Commission en gaat nu een echte beurs worden. Dit is hun plan.

Op traditionele beurzen, zoals Wall Street, zijn veel zogenaamde high-frequency traders actief, partijen die razendsnel reageren op koerswijzigingen en met die snelheid winst pakken die anders bij normale burgers zou zijn terechtgekomen. Het is de bedoeling dat IEX dit onmogelijk gaat maken.

Oprichter Brad Katsuyama heeft daar zelf ervaring mee. In zijn tijd als handelaar plaatste hij geregeld orders, om dan te ontdekken dat er voor de gekozen prijs al geen aandelen meer beschikbaar waren. Systemen van concurrenten waren namelijk in staat om zijn order te registreren om vervolgens een fractie van een seconde sneller te kopen. De door hem gewenste aandelen kon hij dan van die partijen terugkopen voor een net iets hogere prijs.

Het systeem van IEX voorkomt dit met wat de oprichters zelf een speedbump noemen. Die is kleiner dan je je kunt voorstellen: een vertraging van één 350 miljoenste van een seconde. Het was genoeg om de systemen die in essentie van hem stalen in de war te sturen.

IEX is niet nieuw: Na de opening van het systeem in 2013 worden er inmiddels 280 miljoen aandelen per dag mee verhandeld. Vanwege het gebrek aan een officiële status als beurs kon echter niet nog verder worden gegroeid.

Sinds de aanvraag bekend werd spanden vrijwel alle beurzen, waaronder NYSE en NASDAQ, rechtszaken aan – je zult begrijpen dat er voor iedereen nogal wat op het spel stond.

Met de toestemming van de SEC in handen houdt niets IEX tegen om groter te worden dan de New York Stock Exchange.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).