Deze nieuwe chips zitten straks in al onze apparaten

Let op, ik kom je bekijken
ARM en NVIDIA tonen hun nieuwste chipsets.

Het blijft verbazingwekkend hoe er nog steeds veel betere CPU’s en GPU’s kunnen opduiken. Of ze kunnen weer meer berekeningen uitvoeren of ze zijn zuiniger. Deze twee units zijn niet echt vergelijkbaar, maar ze gaan ongetwijfeld naar apparatuur in jouw buurt komen.

Neem de NVIDIA Jetson TX1, dat is een GPU voor slimme machines. Denk daarbij aan autonome drones, gezichtsherkenning, het analyseren van gedrag in grote groepen en computers laten zien. Het superkleine supercomputertje kan werken via ethernet en wifi. Waarom supercomputer? Nou, de Jetson gooit er een teraflop aan berekeningskracht uit. En dat op een formaat van minder dan je hand. Mocht je nu meteen een denkende drone of een andere grafisch georienteerd hoogstandje willen gaan ontwikkelen, dan moet je $599 overmaken naar NVIDIA, en wachten tot het eerste kwartaal van 2016.

Tegelijkertijd komt ARM met de Cortex A-35. Dat is een een CPU-tje voor wearables en voor slimme apparaten die aangesloten worden op het internet of things. Nieuw is dat deze chip een eigen categorie heeft gekregen op het gebied van stroomgebruik: ultra high efficiency. Ze gebruiken 25% minder stroom dan de high efficiency-modellen van ARM, en die waren al vrij zuinig. Het duurt nog even voordat je de ARM processor op je arm hebt zitten, want de fabrikant denk ze pas eind 2016 op de markt te gaan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *